Præsident Obama kaldte Muhammad Ali for et symbol på Amerika, da verden fredag sagde farvel til et ikon

Titusinder af fans kastede blomster på ligvognen, da Muhammad Ali fredag tog en sidste sejrsrunde igennem sin fødeby i Kentucky.

Artiklens øverste billede
Ligvognen med Muhammad Ali ved sin endestation: Cave Hill kirkegården i fødebyen Louisville, Kentucky. Foto: John Minchillo/AP

WASHINGTON — De kom med røde boksehandsker, blomster, billeder og bannere for en sidste gang at erklære deres kærlighed til et ikon, der blev en af denne planets mest berømte beboere. Først som mesterbokser og siden som en omstridt aktivist, verdensborger og fredsambassadør.

Under et amerikansk og et olympisk flag i en sportsarena i fødebyen Louisville i Kentucky hørte 15.000 mindetaler fra præsidenter, en filmstjerne, familiemedlemmer og ledere fra mange trosretninger.

Men det var ude på den over 30 km lange rute, at det blev klart for enhver, at Muhammad Ali var The Greatest. Bokseren, der forleden døde som 74-årig efter mange år som Parkinsons-patient, fik den begravelse, han drømte om og selv havde planlagt ned i detaljen.

Titusinder af fans, mange klædt i Ali T-shirts, fulgte kisten på bokserens sidste rejse forbi det beskedne fødehjem og kastede blomster på ligvognen under kampråbene »Ali, Ali«.

Et symbol på Amerika

Muhammad Ali ønskede at vise unge mennesker fra enhver baggrund, at hans liv var et bevis på, at modstand kan gøre dig stærkere.

Lonnie Ali, enke

Ali udviklede sig til meget mere end den åbenmundede bokser, der fascinerede verden med et charmerende storhedsvanvid, og som med en olympisk guldmedalje om halsen blev professionel sværvægtsbokser og vandt 56 af sine 61 kampe, heraf 37 på knockout.

»Han var sikker på fødderne, når det gjaldt selvbevidsthed, sikker i sin tro, og han frygtede ikke døden,« sagde stjernens enke, Lonnie, og tilføjede, at hvis Ali ikke kunne lide reglerne, skrev han dem om uanset omkostningerne:

»Muhammad ønskede at vise unge mennesker fra enhver baggrund, at hans liv var et bevis på, at modstand kan gøre dig stærkere.«

Tidligere præsident Bill Clinton erklærede sig stolt over sit venskab med en mand, der gennem triumfer og prøvelser blev større end sin egen legende. Han roste Alis humor:

»Jeg kan lige høre Muhammad sige, at han da i det mindste skulle have en præsident til at holde mindetale, og at han ved at placere mig som den sidste i en lang stribe ville garantere mig et stående bifald.«

Barack Obama meldte afbud, men kaldte i en oplæst erklæring Ali for et symbol på Amerika: »Pågående, trodsig, fornyende, glad og altid parat til at tage en chance. Bokseren var større og mere indflydelsesrig end stort set nogen anden på sin tid,« lød det.

Et lyn fra himlen

Filmstjernen Billy Crystal, der blev ven med Ali i 1974 som nybagt komiker, fremkaldte latter med karakteristikken: »Han var den mest perfekte atlet, man nogensinde har set, og det er hans egne ord.«

Ali kaldte i 42 år Crystal for sin lille bror: »35 år efter sin sidste kamp var han stadig verdensmester. Han var et lyn skabt af naturen. Muhammad Ali slog ned midt i Amerikas mørkeste nat, og takket være hans intense lys kunne vi se klart.«

Mange taler hyldede Ali for altid at følge sin overbevisning. På højden af sin berømmelse i 1970’erne som et ikon, der med kontroversielle udtalelser om raceforhold i USA frastødte hvide og irriterede den moderate borgerretsbevægelse, satte han det hele på spil for at protestere mod Vietnam-krigen. Han blev først upopulær, men vandt siden respekt.

Han blev aldrig for stor for sine elskede fans. Den tidligere personlige manager Gene Kilroy sagde ifølge Wall Street Journal: »Når Ali kommer i Himlen, vil Sankt Peter sandsynligvis spørge ham, om han vil være med på et selfie og sætte sin autograf på en boksehandske.«

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.