USA

Jeb Bush forsøger igen at stoppe Donald Trump

Den tidligere guvernør i Florida skal mødes med tre af de fire tilbageværende, republikanske kandidater.

Jeb Bush blev reelt ydmyget under den republikanske valgkamp, men vender nu tilsyneladende for en stund tilbage. Foto: Matthew Putney/AP

Los Angeles

Sjældent har man oplevet et fald af den størrelse, som den republikanske præsidentkandidat Jeb Bush tog under årets amerikanske præsidentvalg. Bush, der er søn af og lillebror til to tidligere amerikanske præsidenter, gik således ind til det aktuelle valg med alle forudsætninger for at gøre det godt.

Han havde klart de fleste penge til rådighed, klart den største organisation bag sig og en fortid som guvernør i svingstaten Florida, der traditionelt er helt afgørende for i sidste ende at vinde det amerikanske præsidentvalg, gjorde ham til favorit, da han annoncerede sit kandidatur i juni sidste år.

Meningsmålingerne viste da også dengang, at Bush formentlig var den kandidat, man skulle slå, hvis man ville gøre sig forhåbninger om at vinde kandidaturet. Og det var der i sandhed mange, der endte med at gøre. Faktisk så mange, at Bush efter det blot tredje valg i februar måtte trække sig fra valgkampen med 5,8 procents opbakning i de nationale målinger i et gennemsnit lavet af hjemmesiden realclearpolitics.com.

Siden da har Bush holdt lav profil, men det ser ud til at ændre sig nu. Tidligere onsdag kunne avisen New York Times fortælle, at han forud for det potentielt altafgørende primærvalg i hjemstaten Florida 15. marts skal mødes med tre af de fire tilbageværende, republikanske kandidater.

Ikke overraskende glimrer den aktuelle favorit til kandidaturet, Donald Trump, ved sit fravær på listen over de kandidater, som Jeb Bush skal mødes med. Bush og Trump havde nogle voldsomme sammenstød under valgkampen.

»Jeg bliver lige nødt til at sige, at Donald Trump er en nar. Man kan ikke fornærme sig til præsidentembedet,« lød det eksempelvis fra Jeb Bush under en tale i New Hampshire i starten af februar. En bemærkning, Donald Trump svarede på ved også at gå til personligt angreb på Bush.

Kampen om præsidentposten Sådan har de altafgørende valgmænd fordelt sig ind til videre

»Jeb bringer skam over både sig selv og sin familie og faktisk hele det republikanske parti. Ingen lytter til Jeb,« lød det hårdtslående svar i tv-stationen NBC' program Meet The Press.

Men rent faktisk kan en støtteerklæring fra netop Jeb Bush måske gøre forskellen for, om Donald Trump vinder valget i den uhyre vigtige stat, når Floridas republikanere 15. marts går til valg.

63-årige Bush blev således to gange valgt som statens guvernør og sad derfor i otte år i den position fra 1999-2007, men om der kommer en egentlig støtteerklæring ud af møderne, er tilsyneladende uklart, ifølge amerikanske medier.

Umiddelbart ville det være logisk, hvis Florida-senatoren Marco Rubio fik en hjælpende hånd fra sin gamle mentor i statens politiske liv. Men også de to kom på kant med hinanden i Bushs til tider desperate forsøg på at vende den dalende tilslutning.

Rubio er ifølge meningsmålingerne fra staten den af de tilbageværende, der har størst chance for at vinde over Donald Trump og de 99 valgmænd, der følger med sejren uanset, hvor stor den bliver.

Et gennemsnit af de seneste meningsmålinger fra Florida foretaget af realclearpolitics.com viser, at Rubio er næsten 16 procentpoint bagud i forhold til Donald Trump.

Valget i hjemstaten bliver formentlig den 44-årige senators sidste chance for at blive i kampen om det republikanske præsidentkandidatur. Alt andet end en sejr vil formentlig være dødsstødet til Marco Rubios valgkamp.

Følg
Jyllands-Posten
Om temaet

Den 8. november 2016 vælges den næste amerikanske præsident. Jyllands-Posten dækker valgkampen.

Annonce
Redaktionen anbefaler
Mere
Annonce
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her