*

USA

End ikke i hjemstaten ser det godt ud for Rubio

Marco Rubio har fået støtte fra flere toprepublikanere, men det unge håb må gribe efter halmstrå, når han skal forsvare sit kandidatur.

Marco Rubio har som et sidste forsøg på at slå Donald Trump forsøgt sig i rigmandens paradedisciplin mudderkastning. Blandt andet ved at læse Trumps opslag på fra de sociale medier som her under et vælgermøde i Texas. Foto: Brandon Wade/AP

Los Angeles

I virkeligheden burde den 44-årige Florida-senator Marco Rubio have det måske bedste udgangspunkt af alle de tilbageværende, republikanske præsidentkandidater.

Den republikanske partitop bakker op om hans kandidatur og ønsker ham som sin præsidentkandidat ved efterårets valg og lige om lidt venter hjemstaten Florida i et potentielt altafgørende valg.

Men virkeligheden under 2016-valget i USA har gang på gang vist sig ikke at være den samme, som den har været det tidligere. For på trods af sit på papiret stærke udgangspunkt, så ligner valget i Florida mere og mere en stopklods end et springbræt for Marco Rubio.

Så mange valgmænd har kandidaterne

Der skal 1.237 valgmænd til for at vinde det republikanske præsidentkandidatur.

Donald Trump

Har vundet i: New Hampshire, South Carolina, Nevada, Alabama, Arkansas, Georgia, Massachusetts, Tennessee, Vermont, Virginia, Kentucky og Louisiana.

Valgmænd: 384

Ted Cruz

Har vundet i: Iowa, Alaska, Oklahoma, Texas, Kansas og Maine.

Valgmænd: 300

Marco Rubio

Har vundet i: Minnesota og Puerto Rico.

Valgmænd: 151

John Kasich

Har endnu ikke vundet en stat.

Valgmænd: 37

Kilde: realclearpolitics.com

Et gennemsnit af de sidste tre troværdige meningsmålinger foretaget af hjemmesiden realclearpolitics.com, ligger Marco Rubio næsten 19 procentpoint efter favoritten Donald Trump.

»Vi kommer til at vinde i Florida. Jeg er sikker på, at meningsmålingerne ikke er præcis. Det er en kendsgerning,« lød det fra Marco Rubio fredag til tv-stationen ABC.

Rubio måtte dog igen se Donald Trump og Texas-senatoren Ted Cruz løbe med opmærksomheden og stemmerne, da de republikanske vælgere i delstaterne Kansas, Kentucky, Maine og Louisiana stemte lørdag.

En rigtig dårlig weekend for Rubio blev endnu værre søndag, da avisen Washington Post kunne fortælle, at flere af de prominente støtter nu var ved helt at miste troen på ham.

Såvel Donald Trump som Ted Cruz har efterfølgende begge opfordret til, at både han og Ohio-guvernøren John Kasich trækker sig, så Cruz og Trump kan have en duel om de resterende små 30 stater.

Men det har Rubio afvist at gøre på trods af ifølge realclearpolitics.com kun at have indsamlet 151 valgmænd undervejs. Der skal 1.237 valgmænd til for at vinde det republikanske præsidentkandidatur, og det har Rubio opgivet at komme i nærheden af.

»Det er en mulighed, at ingen ender med at få 1.237 valgmænd. Som det ser ud nu, så har selv Donald Trump svært ved at nå op på det antal,« sagde Marco Rubio fredag.

Heller ikke Ohio-guvernøren John Kasich ville fredag lade sig slå ud af dårlige meningsmålinger i hjemstaten og fortalte, at han også regnede med, at valgkampen blev længere end som så.

»Når jeg vinder i Ohio, og vi kommer til at gøre det godt i de andre nordlige stater også, så kommer det her til at vare helt til partikonventet,« lød det fra Kasich på tv-stationen CNN.

Hermed hentydede Kasich til den mulighed, at Trump eller andre ikke har de fornødne 1.237 valgmænd til juli, når Republikanerne formelt skal vælge deres præsident- og vicepræsidentkandidat. Sker det, kan Trumps sejr komme i fare, hvis man formår at samle alle de resterende valgmænd om en anden kandidat.

Lige nu mangler Donald Trump, ifølge realclearpolitics.coms optælling, 853 valgmænd for at sikre sig kandidaturet. Valgene i blandt andet Florida og Ohio 15. marts er derfor helt afgørende. 361 valgmænd er i alt på spil denne tirsdag, hvor fem ud af seks stater giver alle deres valgmænd til den med flest stemmer.

Af dem er Florida den klart største stat og giver 99 valgmænd til den med flest stemmer. 

Følg
Jyllands-Posten
Om temaet

Den 8. november 2016 vælges den næste amerikanske præsident. Jyllands-Posten dækker valgkampen.

Annonce
Redaktionen anbefaler
Mere
Annonce
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her