*

USA

Bernie Sanders knuste Hillary Clinton i New Hampshire

Den tidligere udenrigsminister har fået et ordentligt hak i tuden ved det andet valg om det demokratiske præsidentkandidatur.

Los Angeles

New Hampshire betyder noget helt specielt for familien Clinton. Det var her Bill Clinton i 1992 leverede et stort comeback og endte som nummer to. Et resultat, der for alvor skød hans valgkamp tilbage på sporet, der førte ham helt til Det Hvide Hus.

Det var også i New Hampshire, at Hillary Clinton i 2008 vandt over Barack Obama, som ellers havde slået hende i den første stat Iowa. Hvor hun genvandt noget af den medvind, som var aftaget efter en tredjeplads i landbrugsstaten.

Blog: New Hampshire - hvad rager det egentlig os?

Men i 2016 var den gode Clinton-karma i New Hampshire sluppet op. Hillary Clinton ikke bare tabte til Bernie Sanders under valget i staten natten til onsdag. Hun fik læsterlige prygl af den 74-årige Vermont-senator Bernie Sanders.

»Jeg elsker stadig New Hampshire og det vil jeg gøre for altid. Nu skal vi ud i resten af landet og kæmpe for de rigtige løsninger,« sagde Hillary Clinton til sine støtter, da hun erkendte sit nederlag.

Video: Trump var tilbage i rollen som vinder

»Jeg lover, at jeg kommer til at arbejde hårdere end nogen anden for rent faktisk at komme med løsninger, der kan lade sig gøre, og som kan ændre jeres liv,« fortsatte hun i en tale, hvor hun lagde vægt på sin kamp for minoriteterne i USA, en vælgergruppe der bliver helt afgørende for de kommende valg.

Såvel Hillary Clinton som hendes mand Bill Clinton (i midten) har oplevet store triumfer i New Hampshire. Natten til onsdag måtte dog se sig slået ganske eftertrykkeligt. Foto: Jørgen Ullerup

Nattens helt store, demokratiske vinder, Bernie Sanders, gik på scenen umiddelbart efter sin modstander. Da Sanders gik på scenen, var 30 procent af stemmerne talt op. På daværende tidspunkt sad den 74-årige senator på 58 procent af stemmerne. 18 procentpoint bedre end Clinton.

De tal blev som natten skred frem kun bedre for Bernie Sanders, der tidlig morgen dansk tid sad på 60 procent af stemmerne mod Clintons 39 med 80 procent af stemmerne optalt.

»Sammen har vi sendt et budskab, der vil give genlyd fra Wall Street til Washington, fra Maine til Californien. Budskabet er, at vores land tilhører hele folket og ikke en gruppe velhavende mennesker og deres penge,« sagde Bernie Sanders i en tale til sine jublende støtter.

Bernie Sanders brugte sin tale på at opfordre til, at valgkampen om det demokratiske præsidentkandidatur forblev en diskussion om emnerne.

Presset Hillary Clinton vil ryste posen efter New Hampshire

Tonen mellem Sanders og Clinton er for alvor blevet skærpet, som den erklærede socialist er kommet tættere på den tidligere udenrigsminister i meningsmålingerne.

»For ni måneder siden begyndte vi uden penge og organisation vores kamp mod den største politiske maskine, og i dag har vi efter et rekordstort vælgerfremmøde vundet. Hvad der er sket her i New Hampshire i forhold til entusiasme. Det er det, der vil ske overalt i dette land,« sagde Bernie Sanders.

Den 74-årige senator brugte sin tale på i vanlig stil at tordne mod den rigeste del af USA og påpegede igen, at han ikke ville modtage penge fra såkaldte Super PACs, som er støtteorganisationer, der er juridisk set er uafhængige af kandidaterne, og derfor kan modtage kæmpe summer, uden at det skal oplyses, hvor de kommer fra.

I stedet fortalte Bernie Sanders, hvordan hans kampagne var finansieret af private bidrag på gennemsnitligt 27 dollar. I januar indsamlede Bernie Sanders' kampagne omkring 132 millioner danske kroner. 33 millioner flere end Hillary Clinton.

De førstkommende valg ser dog svære ud for Bernie Sanders, der har den skandinaviske velfærdsmodel som sit forbillede.

I både Nevada og South Carolina, der kommer som de næste valg i slutningen af februar, er han bagud i meningsmålingerne. Staterne har da også en væsentligt højere andel af minoritetsvælgere end Iowa og New Hampshire, hvilket er en vælgergruppe, som Bernie Sanders har svært ved at få fat i.

Følg
Jyllands-Posten
Om temaet

Den 8. november 2016 vælges den næste amerikanske præsident. Jyllands-Posten dækker valgkampen.

Annonce
Redaktionen anbefaler
Mere
Annonce
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her