FBI-chef: Kina er den største trussel mod USA's fremtid

Kinas metoder i forsøget på at blive verdens eneste stormagt bliver stadig mere offensive, og det er noget, der bekymrer direktøren for det amerikanske forbundspoliti, FBI.

Artiklens øverste billede
Christopher Wray har været direktør for FBI siden 2017, hvor han afløste den meget omtalte James Comey. Foto: Susan Walsh/AP

»Indsatserne kunne ikke være højere«.

Så krystalklar var meldingen fra Christopher Wray, direktøren for det amerikanske forbundspoliti, FBI, da han tirsdag talte om truslen fra Kina ved det prestigefyldte Hudson Institute i Washington. Det skriver BBC.

For truslen er så stor, at kinesisk spionage og tyveri mod USA er den »største trussel mod USAs fremtid på lang sigt«, mener Christopher Wray.

»Kina har kastet sig ud i et helstatsligt forsøg på at blive verdens eneste supermagt, og de skyr ingen midler,« sagde han videre.

Senest er Kina begyndt at gå målrettet mod kinesiske statsborgere, der lever i udlandet. Den kinesiske præsident, Xi Jinping, har igangsat et program ved navn ”Fox Hunt” - på dansk ”Rævejagt” - der søger at afpresse regeringskritiske udlandskinesere til at rejse hjem til Kina, fortæller FBI-direktøren.

»Vi taler om politiske rivaler, afhoppere og kritikere, der forsøger at udstille Kinas omfattende menneskerettighedskrænkelser. Den kinesiske regering ønsker at tvinge dem tilbage til Kina, og deres taktik for at opnå dette er chokerende,« lød det fra Christopher Wray, der uddybede:

»Hvis der var et mål i ”rævejagten”, som de ikke kunne opspore, ville den kinesiske regering sende et sendebud til målets familie her i USA. Hvilket budskab skulle de så give videre? At målet havde to muligheder: at vende tilbage til Kina omgående eller begå selvmord«.

Kontraspionage hver 10. time

Det er dog ikke kun kinesiske statsborgere, der lider under Kinas offensive metoder. Det gør USA som helhed også, mener Christopher Wray.

I talen kom han ligeledes ind på, hvordan Kina udøver økonomisk spionage, stjæler penge samt bestikker og afpresser visse personer for at påvirke amerikansk politik.

»Vi er nu kommet til et punkt, hvor FBI hver 10. time åbner en kontraspionage-sag relateret til Kina. Ud af de knap 5.000 aktive kontraspionage-sager på tværs af landet, er Kina involveret i næsten halvdelen af dem,« sagde Christopher Wray.

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Del artiklen

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.