Annonce
USA

Fra høg til due: Trump laver kovending og bremser sanktioner mod Rusland

Meldingen kaster ny tåge over Trumps Rusland-kurs.

USA's præsident Donald Trump har mødt den russiske statsleder Vladimir Putin flere gange. her ses de ved en G20-møde i Hamburg sidste år. Foto: AP/Evan Vucci

SAN FRANCISCO – USA’s FN-ambassadør Nikki Haley er sædvanligvis altid klar i mælet, og søndag var ingen undtagelse.

Washington vil ramme Moskva med nye sanktioner som konsekvens af dets støtte til det syriske regimes kemiske våbenprogram, sagde hun til tv-stationen CBS.

»De vil ramme virksomheder, der har solgt udstyr til Assads produktion af kemiske våben,« fortsatte hun.

»Vi ønsker, at deres venner Iran og Rusland skal vide, at vi mener, hvad vi siger, og derfor kommer de også til at mærke smerten fra dette.«

Der var ingen grund til ikke at tage hende på ordet. Haley er en af de voksende stjerner i Trump-regeringen og nyder sædvanligvis et godt forhold til præsidenten.

USA's FN-ambassadør Nikky Haley. Foto: AP/Seth Wenig

Det hele var tilsyneladende også skrevet og klar til offentliggørelse. Efter planen skulle finansminister Steve Mnuchin mandag holde et pressemøde og præsentere dem.

Men så fik præsident Donald Trump kolde fødder og satte hælene i, skriver Washington Post.

Den præcise årsag er uklar, men kovendingen fra præsidenten kom efter, at Kreml fordømte skridtet. Senere søndag tog Trump emnet op med sine nationale sikkerhedsrådgivere og lod dem forstå, at han ikke var klar til at blåstemple sanktionerne. Beskeden blev hurtigt sendt videre til den russiske ambassade i Washington.

Senere kaldte Det Hvide Hus Haleys udtalelse en fejl.

»Vi overvejer yderligere sanktioner mod Rusland og en beslutning vil blive taget i nær fremtid,« lød det fra talskvinde Sarah Sanders.

Udviklingen får præsidentens hårde retorik i sidste uge over for brugen af kemiske våben i Syrien til at se mindre troværdig ud. Men den lægger også en ny tåge over hans Rusland-politik og udstillet uenighed i hjertet af hans regering.

Trump har længe ytret ønske et bedre forhold til Rusland og har altid været opsigtsvækkende tilbageholdende med at kritisere præsident Vladimir Putin.

Men i den seneste måned har han til tider ellers lignet en Rusland-høg. I marts blev en række russiske oligarker og virksomheder sanktioneret for deres rolle i indblandingen i det amerikanske præsidentvalg. I forrige uge tog han teten – om end mod hans vilje, har det vist sig – og udviste 60 russiske diplomater i den koordinerede vestlige respons på Ruslands angivelige rolle på giftattentatet på en tidligere russisk dobbeltspion og hans datter i Storbritannien.

Det var ikke med vilje, at Trump udviste 60 russiske diplomater

Denne kurs stemte overens med krav fra Kongressen og signalerne fra Trumps udvalgte mand til at blive USA’s næste udenrigsminister, Mike Pompeo. Under sin godkendelseshøring i Senatet i sidste uge sagde han, at USA skal forsætte med at straffe Rusland med sanktioner, fordi »Vladimir Putin tydeligvis ikke har forstået budskabet.«

Vigtigste øjeblikke fra Pompeos høring: »Vil du sige præsidenten imod eller være en rygklapper?«

Kovendingen udløste da også kritik i Kongressen.

»Dette sender et budskab til regeringer verden rundt, at de kan støtte brutale og kriminelle regimer uden at det får alvorlige konsekvenser,« sagde Eliot Engel, et demokratisk medlem af Repræsentanternes Hus til The Daily Beast:

»Præsident Trump er ude af takt med det amerikanske folk, med amerikanske værdier – og som denne situation har gjort klar – med sin egen regering.«

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu

Spionchef: Danmarks nye cybervåben kan lamme fjendens systemer

Danmark skal med et arsenal af nye, hemmelige cybervåben være med helt »ude i den skarpe ende« på Nato-missioner, når de nye våben næste år tages i brug, siger chefen for Forsvarets Efterretningstjeneste, Lars Findsen, i et interview med Jyllands-Posten. Han erkender, at de nye våben kan medføre civile tab.
Annonce
Annonce
Annonce
International
Analyse
Annonce
Djævlens bro fører til fransk Catalonien
Det rødgule catalonske flag vajer både på Pyrenæernes nord- og sydside. Men mens de fleste har hørt om det spanske Catalonien, er det franske Catalonien mindre kendt. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her