Annonce
USA

Portræt: USA får sin første kvindelige CIA-chef

Gina Haspel, der for nuværende er vicedirektør i efterretningstjenesten, har arbejdet i CIA siden 1985.

Carolyn Kaster

USA får snart sin første kvindelige chef for efterretningstjenesten CIA, når den nuværende vicedirektør, Gina Haspel, tiltræder posten.

Udnævnelsen kommer, efter at Donald Trump tirsdag har fyret udenrigsminister Rex Tillerson og betroet den nuværende CIA-chef, Mike Pompoe, posten.

Gina Haspel startede sin karriere i CIA i 1985. I 2017 blev hun - ligeledes af Donald Trump - udnævnt til vicedirektør for CIA.

Den kommende CIA-chef har under sin tid i efterretningstjenesten været chef for flere oversøiske afdelinger og har blandt andet styret et fængsel i Thailand, hvor folk mistænkt for terror blev udsat for barske afhøringsmetoder.

Metoder, som præsident Donald Trump tidligere har udtalt sin støtte til.

Ifølge anonyme kilder var Gina Haspel ligeledes kortvarigt leder af et hemmeligt fængsel drevet af CIA, hvor de anklagede terrorister Abu Zubayadah og Abd al Rahim al-Nashiri i 2002 blev udsat for torturmetoden waterboarding.

Hun skal ligeledes have hjulpet med at destruere videoer, hvor waterboarding bliver brugt som torturmetode. Det medførte en længerevarende retlig undersøgelse, som dog endte uden tiltale.

Gina Haspel har modtaget flere medaljer for sin indsats i efterretningstjenesten.

Disse tæller blandt andet "George H.W. Bush Award for excellence in counterterrorism" samt den mest prestigefyldte hæder i den føderale civile service - "Presidentiel Rank Award".

/ritzau/AP

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
CIA
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu

JP mener: Dette er den virkelige bankskandale

Mangelfuld kontrol i kombination med potentielt kriminelle medarbejdere er en invitation til at efterprøve ”Murphys Love”, og Danske Bank har i denne sag krydset stort set alle.
Annonce
Annonce
Annonce
International
Analyse
Annonce
Test: Suveræn letvægtslaptop med skærm til kanten
Huawei har skabt en let og lækker bærbar med ydelse til det tunge arbejde, skærm der fylder hele rammen samt et imponerende lydsystem med Dolby Atmos 
Se flere
Ros til stolen, der giver Aarhus en millionbesparelse: »Jeg kan være mig selv«
Aarhus Kommunes sparekatalog foreslår implementeringen af en ny bade- og hygiejnestol på kommunens plejehjem, hvilket skal give en besparelse på 5,3 mio. kr. Inden forslaget er vedtaget, møder stolen stor ros. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her