USA

Rapport: Trumps tidligere nationale sikkerhedsrådgiver efterforskes for plot om kidnapning af tyrkisk dissident

Den særlige undersøger Robert Mueller ventes ifølge amerikanske medier snart at rejse anklage mod Flynn.

Michael Flynn nåede at være Trumps nationale sikkerhedsrådgiver i 24 dage, inden han blev fyret. Bl.a. fordi han løj til vicepræsident Mike Pence om et møde med den daværende russiske ambassadør i USA. Trump har dog altid fastholdt, at Flynn er en god mand. Foto: Carolyn Kaster/AP

SAN FRANCISCO

USA’s præsident Donald Trumps tidligere nationale sikkerhedsrådgiver, Micheal Flynn, er under efterforskning for at have været involveret i et plot om at kidnappe en tyrkisk prædikant i USA og flyve ham til Tyrkiet mod en betaling for 15 mio. dollar.

Rapporten fra Wall Street Journal fredag er kun den seneste i en lang række beskyldninger mod den tidligere general og leder af forsvarets efterretningsagentur (DIA), som den særligt udpegede undersøger, Robert Mueller, er i gang med at kulegrave i forbindelse med en granskning af mulige forbindelser mellem Trumps præsidentkampagne og Ruslands forsøg på at påvirke det amerikanske præsidentvalg.

Mueller har allerede rejst anklage med Trumps tidligere kampagnechef Paul Manafort og hans mangeårige forretningspartner, Rick Gates, for sammensværgelse mod USA og pengehvidvaskning. En tidligere udenrigspolitisk rådgiver, George Papadopoulos, har erklæret sig skyldig i mened.

Ifølge flere amerikanske medier har Mueller også beviser nok til snart at rejse anklager mod Flynn, hvilket i så fald vil bringe undersøgelse et skridt nærmere Trump. At det ikke er sket endnu, kan kun være med til at øge nervøsiteten blandt Trumps hold af advokater, eftersom Flynn tidligere har udtrykt interesse for at indgå en aftale med Mueller til gengæld for at få immunitet.

Den tidligere nationale sikkerhedsrådgivers virksomhed, Flynn Intel Group, undersøges bl.a. for ikke have registreret sit arbejde for at fremme interesser for personer med nære forbindelser til Tyrkiets præsident, Recep Tayyip Erdogan.

Ifølge den seneste beskyldning, var Flynn og hans søn også del af et plot om at udlevere Fethullah Gülen til Erdogans regering, som har beskyldt prædikanten for at være hjernen bag det mislykkede militærkup i juli 2016.

Portræt: Gülen, tornen i Erdogans øje

CNN rapporterede allerede i marts om et møde, der var fundet sted tilbage i september 2016, hvor Flynn mødtes med repræsentanter for den tyrkiske regering for at diskutere mulige måder at udlevere Gülen til Tyrkiet. Kilden til dette var tidligere CIA-direktør James Woolsey, der deltog i mødet. Dette blev den gang benægtet af Flynn.

Ifølge fredagens artikel fra Wall Street Journal fandt der imidlertid et nyt møde sted i december på en restaurant i New York, hvor både Michael Flynn og hans søn deltog. Det var angiveligt her betalingen på 15 mio. dollar blev diskuteret til gengæld for en sammensværgelse om at pågribe Gülen og med en privat jet flyve ham til den lille tyrkiske fængselsø, Imrali.

Det er uklart, om der nogensinde fandt en transaktion sted, men kan historien bevises, har Flynn overtrådt straffeloven og risikerer fængsel i op mod 20 år, siger CNN’s juridiske analytiker, Michael Zeldin.

Tidspunktet for mødet er også interessant. Trump havde på dette tidspunkt udnævnt Flynn som sin nationale sikkerhedsrådgiver, hvilket betød, at han spillede en central rolle i overgangsperioden fra Trumps valgsejr til hans indsættelse som præsident.

Flynn var i øvrigt altid en af de farverige karakterer i Trumps-regering.

Inden han sluttede sig til Trump-kampagnen, blev han tvunget til at trække sig som leder af DIA pga. en ufordragelig ledelsesstil. Under kampagnen gjorde han sig bemærket som en markant islam-kritiker og tweetede i februar 2016, at frygt for muslimer var rationelt. Det var dog hans russiske forbindelser, som endte med at tvinge ham ud af Det Hvide Hus, fordi han havde tilbageholdt oplysninger om sine russiske kontakter, herunder til Ruslands tidligere ambassadør Sergej Kislyak.

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Debat: Skattereform, tillid og ansvarlighed
Morten Balling, professor emeritus, Institut for Økonomi, Aarhus Universitet
Den får ikke for lidt i JP’s leder 13/1, ”I USA lykkes det”.
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Annonce
International
TV anbefaler
Analyse

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her