Hemmelige dokumenter afslører forløbet op til Qatar-krise
Qatar er blevet boykottet af flere nabolande med Saudi-Arabien i spidsen.
Det er en konflikt, der er eskaleret i løbet af de seneste uger, men som har rod i flere års strid og anklager om brudte aftaler.
Nye, hemmelige dokumenter er dukket op hos tv-stationen CNN og kaster lys over forløbet op til den nuværende diplomatiske krise mellem Qatar og flere af ørkenstatens nabolande.
Dokumenterne viser indholdet i flere aftaler, der er blevet indgået mellem år 2013 og 2014 - altså i god tid inden den 5. juni i år, hvor de diplomatiske forbindelser blev ophævet mellem Qatar og nabolandene Saudi-Arabien, De Forenede Arabiske Emirater, Bahrain og Egypten.
I november 2013 indgik Saudi-Arabien, Kuwait og Qatar en aftale om at stoppe al finansiel og politisk støtte til såkaldt »afvigende grupper«.
Det er en beskrivelse, der både dækker over terrorgrupperinger og grupper, der går imod landenes styre.
Blandt de grupper, der bliver nævnt specifikt, er Det Muslimske Broderskab, som Qatar under den aktuelle konflikt netop er blevet beskyldt for at støtte.
Derudover lover landene i aftalen, at man ikke vil støtte »fjendtlige medier«.
Et år senere indgik også Bahrain og De Forenede Arabiske Emirater en ny aftale, der specifikt nævner mediet Al Jazeera som et de medier, man ikke må støtte.
Nabolandene har senest krævet, at Qatar lukker for Al Jazeeras signal som ét af de 13 krav, der også indebærer, at landet dropper forbindelsen til Iran samt indstiller alt militært samarbejde med Tyrkiet.
Til Reuters siger de fire lande bag kravene, at de offentliggjorte dokumenter »bekræfter hævet over enhver tvivl, at Qatar ikke har opfyldt sine forpligtelser, og det afslører den fulde overtrædelse af de løfter, landet har afgivet«.
Omvendt siger en talsmand for Qatars styre, at aftalens elementer er taget ud af kontekst.
»En total læsning af den tekst vil vise, at intentionen med 2013/2014-aftalerne var at sikre, at suveræne lande i Golflandene kunne samarbejde inden for nogle klare rammer«, siger Sheikh Saif Bin Ahmed Al-Thani, direktør for Qatars regerings kommunikationskontor.
Qatar har slået fast, at nabolandenes pres blandt andet går ud på at »indskrænke landets suverænitet«.
Nabolandene anklager Qatar for både at være for at støtte og holde hånden over terrororganisationer.
Derfor har landene valgt at isolere Qatar og blandt andet indført økonomiske og handelsmæssige sanktioner mod landet.