*

Mellemøsten

Terrorekspert: Hvis ikke Baghdadis død kan bevises, er det værdiløst

Hvis ikke man kan fremvise Islamisk Stat-lederens lig, skal der andre beviser på bordet.

160.000 civile er blevet drevet på flugt, efter at en amerikanskledet koalition har indledt slaget mod IS-højborgen Raqqa. Foto: Aamaq News Agency, IS-affilieret medie

Var Islamisk Stats (IS) leder Abu Bakr al-Baghdadi blandt de omtrent 330 IS-folk, heriblandt flere højtstående personer, som blev dræbt ved et luftangreb i Syrien den 28. maj?

Det mener russerne, som dog fortsat er ved at undersøge sagen til bunds. Luftangrebet skete syd for Raqqa, hvor IS' militærråd skal have holdt møde.

»Ifølge informationerne, der bliver undersøgt gennem forskellige kanaler, var IS-lederen, Ibrahim Abu-Bakr al-Baghdadi, der blev dræbt som resultat af angrebet, også til stede ved mødet,« lyder det ifølge det russiske, statsstøttede medie Sputnik fra forsvarsministeriet.

Portræt: Abu Bakr al-Baghdadi, den hemmelige Islamisk Stat-leder

Hverken den amerikanske koalition eller den syriske regering har bekræftet Baghdadis død.

Det er ikke første gang, at Abu Bakr al-Baghdadi bliver meldt dræbt, og uden konkrete beviser kan meldingen ikke bruges til meget, mener terrorforsker Magnus Ranstorp fra Försvarshögskolan i Sverige. 

»Selv om de har dræbt ham, er det vigtigt at kunne bevise det. Det svarer til, hvis man havde sagt, at bin Laden var død, uden at fremvise beviser. Så det afhænger af, at man på troværdig vis kan bevise, at man har gjort det, og det er måske ikke så nemt, når man ikke har et lig,« siger han.

Magnus Ranstorp forklarer, at der kan være informationer, som man ikke ønsker at videregive til offentligheden, fordi det kan afsløre kilder og metoder, men:

»Hvis ikke de kan bevise det under fortrolige forhold, så er det værdiløst, og de kan ikke bruge det til særlig meget.«   

Derfor er det afgørende, at andre lande verificerer russernes bevismateriale, mener Ranstorp.

I 2014 offentliggjorde det irakiske indenrigsministerium dette billede af Abu Bakr al-Baghdadi.

»Det afhænger af, hvad IS siger, hvad russerne kan bevise, og hvad de allierede tror på.«

Rusland hævder at have dræbt lederen af Islamisk Stat

Men hvis Abu Bakr al-Baghdadi vitterligt er blevet dræbt, er der andre, som kan tage over.

»Det er demoraliserende for dem, som støtter IS, men det er større end én person. Det er et tilbageslag for kalifatet, men IS er en meget bureaukratisk opbygget organisation, så der er folk, som kan træde frem og fortsætte,« siger Magnus Ranstorp, som dog ikke kan sætte navne på de mest oplagte arvtagere.

160.000 civile er blevet drevet på flugt, efter at en amerikanskledet koalition har indledt slaget mod IS-højborgen Raqqa, og ifølge FN's efterforskere af krigsforbrydelser har luftangrebene allerede forvoldt »et chokerende stort antal døde.«

Følg
Jyllands-Posten
Forsiden lige nu
Annonce
Redaktionen anbefaler

Fra røvere til soldater

Fire eksempler på personer, der først var ordinære kriminelle, som lavede tyverier, røverier og andre lovbrud, men som derefter blev terrorister, der opfattede sig selv som islams krigere.
Mere
Annonce
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her