Ekspert: Mellemøsten bliver et mere sikkert sted

Israel er ikke blevet mere truet efter atomaftalen med Iran, snarere tværtimod, lyder det fra ekspert oven på Israels massive kritik af aftalen.

Artiklens øverste billede
Det iranske atomanlæg Bushehr.

"En aftale funderet på disse rammer vil true Israels overlevelse."

Det skulle Israels premierminister, Benjamin Netanyahu, ifølge nyhedsbureauet AFP have sagt til den amerikanske præsident, Barack Obama, under en telefonsamtale.

Samtalen fandt sted, efter at det torsdag lykkedes Iran og Vestens stormagter at nå til enighed om rammerne for en aftale, der skal indskrænke Irans atomprogram.

Ifølge en ekspert har Netanyahu dog absolut ingen grund til at være bange.

"Det er tværtimod blevet langt mere sikkert for både Vesten og Israel. Irans atomprogram er blevet reduceret med en tredjedel, og nogle af de mest omdiskuterede underjordiske anlæg, som har mødt modstand, fordi man ikke kan bombe dem, har man nu fået vished for, at Iran ikke bruger til at udvikle uran i. Derudover ligger der i aftalen et meget robust kontrolregime med iranske atomfaciliteter. Set med alle andre briller end israelske, kan jeg ikke undgå at mene, at dette er en fantastisk triumf," siger Janne Bjerre Christensen, postdoc i International Sikkerhed ved Dansk Institut for Internationale Studier.

Hun henviser til, at Mellemøsten generelt vil blive et mere sikkert sted, da den nye rammeaftale har gjort, at sandsynligheden for en militær konflikt mellem Iran og Vesten er nærmest ikke eksisterende.

"Mellemøsten vil helt klart blive et mere sikkert sted. Atomkonflikten har i mange år udgjort en destabiliserende faktor, bl.a. fordi konflikten ved mange lejligheder har ført til trusler om en militær konflikt fra både Israel og USA. Særligt under Bush-administrationen pegede man på militær indgriben som en mulighed, og Israel har de seneste mange år truet med at bombe Irans atominstallationer. Det falder fuldstændig til jorden med denne aftale, for det vil Israel aldrig kunne få international opbakning til," siger hun, som mener, at den israelske premierminister udtalelser er udtryk for, at han frygter, at der vil komme et nyt magtforhold i den mellemøstlige region.

"Det kommer til at rykke ved den regionale magtbalance, fordi man er begyndt at tage Iran alvorligt og at betragte dem som en samarbejdspartner," siger hun og tilføjer:

"Israel frygter en form for normalisering af Iran. Med denne aftale vil Iran få en mere normal karakter i regionen og vil derfor blive inddraget i flere forhandlinger i regionen. Israel frygter, at denne aftale vil rykke deres status af at være en nation med mange særlige privileger, og man er bekymret for, om USA vil være en ligeså pålidelig samarbejdspartner, hvis man lukker Iran ind i flere forhandlinger i regionen," siger hun.

Det var de såkaldte P5+1 lande, der torsdag nåede til enighed om flere nøglepunkter om Irans atomprogram. Forhandlingerne fandt sted i Lausanne, Schweiz, og af aftalen fremgår det bl.a., at Iran ikke må bygge nye faciliteter til at berige uran i de næste 15 år, og at landet skal skære antallet af centrifuger med samme formål ned med en tredjedel.

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.