Netanyahu hånes i hjemlandet for Paris-tur

Israels premierministers deltagelse i søndagens Charlie Hebdo-march var en pr-katastrofe, mener avis.

Artiklens øverste billede
Netanyahua i magtens centrum - mellem til venstre Jean-Claude Juncker, formand for Europa-Kommissionen, og til højre Frankris forrige præsident Nicolas Sarkozy. Flere end 40 af verdens regeringschefer og statsledere deltog i marchen.

Først blev han bedt om at holde sig væk. Så kom han alligevel, og det skulle han ikke have gjort.

For ifølge et af Israels toneangivende dagblade blev det til noget af en pr-mæssig katastrofe, da Israels premierminister Benjamin Netanyahu besluttede sig for at deltage i søndagens store Charlie Hebdo-antiterrormarch i Paris.

Det regeringskritiske venstre-liberale dagblad Haaretz borer i en kommenterende artikel i Netanyahus motiver til at deltage i marchen, der samlede 40 af verdens statsledere og regeringschefer. Og her spiller israelsk indenrigspolitik ind, lyder vurderingen fra Haaretz.

Israels oremierminister Benjamin Netanyahu (længst til venstre) er nået frem i forreste række ved siden af Malis præsident.

Netanyahu var blevet bedt om at holde sig væk af Frankrigs præsident Francois Hollande - og havde accepteret det.

Hollande havde udtrykt bekymring for, om den israelsk-palæstinensiske konflikt ville komme til at fylde for meget, fordi Palæstinas præsident Mahmoud Abbas også skulle deltage i marchen.

Men samtidig er der et valg på vej i Israel, og da Netanyahu erfarede, at to af hans hårdeste rivaler ved det kommende valg, udenrigsminister Avigdor Lieberman og finans- og handelsminister Naftali Bennet, skulle deltage, ombestemte han sig. Også flere af Israels jødiske ledere deltog i marchen.

Og under selve marchen dummede Netanyahu sig så gevaldigt, at der nu ”eksisterer fotos, videooptagelser, gif’s og memoer nok til hans modstandere til de næste fire valgkampagner”, skriver Haaretz.

Netanyahu hilser på Frankrigs præsident Fracois Hollande, som i første omgang havde frabedt sig deltagelse af Netanyahu.

På flere videooptagelser kan man se, at Israels premierminister er havnet i anden række blandt statslederne, mens han forsøger at albue sig frem i forreste række.

Tilsidst ser man ham finde et hul ved siden af Malis præsident Ibrahim Boubacar Keita, som lettere forvirriet og pikeret lader den handlekraftige premierminister slippe frem til frontrækken.

Det franske ugeblad har siden påvist, at Netanyahu faktisk af arrangørerne var tiltænkt en plads i forreste række ved siden af Malis præsident. Men da var videoklippet forlængst gået viralt.

Senere ser man Netanyahu stjæle billedet fra de øvrige statsledere ved som de seneste at vinke og smile til publikum, mens de øvrige topnavne gennemførte marchen med stenansigt og uden at vinke til folkemængden.

Israels største dagblad, det konservative Israel Hayom, fokuserer mere på Netanyahus tale ved en højtidelighed ved det jødiske kosher-supermakred i Paris, hvor fire jødiske gidsler blev dræbt.

Her sagde premierministeren, at ofrene i Paris ”blev myrdet, da de udøvede deres mest grundlæggende rettigheder - retten til at ytre sig, tænke og tro og til og med frihed til ikke at tro,” skriver Israel Hayom.

Ved samme lejlighed takkede Netanyahu også en muslimsk immigrant fra Mali, som under gidseldramaet reddede en jødisk familie fra gidseltagerens kugler.

Benjamin Netanyahu kan her ses i anden række, inden han ser sit snit til at albue sig op i forreste række ved siden af Malis præsident.

”Jeg ønsker at udtrykke min beundring og sende min tak til borgeren fra Mali, en muslim, som hjalp en jødisk familie, som var en del af det jødiske samfund,” sagde Israels premierminister.

Et tredje israelsk nyhedsmedie, Israeli News, har historien om, at Tyrkiets præsident Tayyip Erdogan efter marchen langede ud efter Netanyahu.

”Hvordan kan en mand, som har dræbt 25.000 mennesker med statsterrorisme i Gaza, gå og vinke i Paris - som om folk i spænding venter på at han skal vinke til dem? Hvordan vover han?” spurgte Erdogan retorisk.

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.