*

Europa

Se politikernes reaktioner på det tyske valg: »Stor vælgerlussing til Merkel og SPD«

Statsminister, Lars Løkke Rasmussen, ønsker Angela Merkel tillykke med formegentligt at kunne fortsætte som forbundskansler i Tyskland.

Den tyske forbundskansler, Angela Merkel, da hun skal holde sin 'sejstale' på trods af voldsom tilbagegang for hendes parti, CDU. Foto: Michael Sohn

»Stor vælgerlussing til Merkel og SPD. Både Merkel og Schulz (lederen af SDP, red.) må finde nye, stærke svar i forhold til udlændinge og globalisering.«

Sådan lyder det fra Socialdemokraternes Nicolai Wammen, efter exitpolls viser et historisk ringe resultat på 20 pct. af stemmerne til socialdemokraternes tyske søsterparti, SPD.

De foreløbige resultater fra det tyske valg viser, at Angela Merkel formentligt kan fortsætte som forbundskansler i Tyskland på trods af et historisk dårlig valg. Samtidig går det indvandrerkritiske parti, Alternative für Deutschland, voldsomt frem og ender som det tredjestørste parti.

Udsigt til vanskelige forhandlinger for Merkel: Jamaica-partier rokker sig ikke

Statsminister Lars Løkke Rasmussen ønsker Angela Merkel tillykke med at kunne fortsætte som forbundskansler i Tyskland.

»Jeg håber, en ny periode med Merkel som tysk kansler på den baggrund vil bidrage til fokus og stabilitet i Europa. Vi har brug for et EU, der holder begge ben på jorden og blikket stift rettet mod at finde løsninger på de konkrete problemer, der optager borgerne,« skriver statsministeren blandt andet i et opslag på Facebook.

Formanden for De Radikale, Morten Østergaard, fremhæver, at det tyske valg illustrerer en større fragmentering blandt vælgerne.

»Endnu et fragmenteringsvalg,« lyder det fra partiformanden på twitter.

Højrenationalistiske partiformænd lykønsker AfD: »Folk i Europa er ved at vågne op«

Mens Venstres Søren Pind husker, hvordan det er at tabe et valg.

»Åh. Når man ved, man taber, men skal kæmpe. Mit hjerte rækker ud til Schulz, skønt jeg er dybt ueing. Kan huske min egen valgkamp i København i 2005,« lyder det fra uddannelses- og forskningsministeren.

Mere positiv forholder landets udenrigsminister, Anders Samuelsen, sig.

»Tillykke til Merkel med en ny periode og flot comeback til de liberale (FDP, red.), hvis fremgang kun er overgået af AfD,« skriver Anders Samuelsen.

Og han bliver bakket op af erhvervsminister Brian Mikkelsen.

»Godt for Europa og Tyskland at De Konservatives søsterparti CDU bliver det største parti. Merkel er den helt rigtige tyske kansler,« skriver han.

Rasmus Nordqvist fra Alternativet er bekymret over fremgangen til Alternative für Deutschland (AfD).

»Gamle eller nye, grimt med så stor tilslutning til AfD,« skriver han.

Han bliver bakket op af tidligere statsminister, Anders Fogh Rasmussen, der heller ikke er begejstret over AfDs resultat.

»AfD-resultat er bekymrende, men udfordringen for politikerne bliver nu at finde stærke fælles centrerede løsninger på reelle problemer,« skriver han på twitter.

Lars Løkke Rasmussen afslutter med at tweete tillykke til Merkel på tysk.

»Tillykke til kansler Merkel. Vi har brug for stabilitet i Europa. Ser frem til samarbejde,« skriver statsministeren.

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Annonce
International
TV anbefaler
Analyse
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her