*

Breaking
Få breaking news via vores app | Få nyheden på mail
Europa

JP i Paris: Terror sætter ny dagsorden i fransk valgkamp

Det formodede terrorangreb på Champs-Élysées vil blive omdrejningspunktet for de sidste tre dage af den franske valgkamp.

En fransk anklagemyndighed har åbnet en terrorefterforskning af angrebet, som fandt sted omkring kl. 21.00. Foto: Thibault Camus/AP

I Paris er befolkningen her til morgen vågnet op til en by, der endnu en gang er i terrorens tegn – bare tre dage før den første valgrunde af det franske præsidentvalg.

Angrebet på Champs-Élysées torsdag aften, hvor én betjent blev dræbt og to andre såret af en bevæbnet gerningsmand, kan meget vel få betydning for weekendens valg og chokket vil uden tvivl præge resten af valgkampen, vurderer Jyllands-Postens korrespondent i Paris Marie Louise Albers.

Man er naturligvis nervøs for, om der også vil ske noget på selve valgdagen.
JP's korrespondent i Paris
»Det kaster en mørk skygge over hele valget her i Frankrig, og det er helt sikkert noget, som vil blive talt om de sidste dage af valgkampen,« siger hun.

Det kan heller ikke udelukkes, at angrebet får direkte betydning for valgresulatet, mener JP-korrespondenten.

»Overraskende nok har terror og hele sikkerhedsdebatten ikke fyldt særligt meget under valgkampen indtil nu, men det er selvfølgelig noget, som ligget dybt i franskmændenes bevidsthed. Med angrebet på Champs-Élysées vil hele debatten blusse op igen, nu hvor terrorismen har slået til midt i valgkampen,« siger hun.

Video: Fransk præsidentkandidat har suspenderet sin valgkamp

»Det kan være med til at rykke nogle stemmer her i slutspurten. For eksempel mener man, at en kandidat som Marine Le Pen fra Front National vil kunne vinde nogle stemmer på det, fordi hun netop har gjort sikkerhed og kampen mod terrorisme til én af sine mærkesager,« tilføjer Marie Louise Albers.

Modsat er det tænkeligt, at den nuværende favorit i første valgrunde, midterkandidaten Emmanuel Macron, kan tabe opbakning.

»Mange franskmænd ser ham som en alt for ung præsident i forhold til alle de andre, og nogle er måske i tvivl om, hvorvidt han har erfaringen og hårdheden til at stå som Frankrigs øverste statsmand i disse situationer,« siger Marie Louise Albers.

Angrebet er symbolsk på flere måder, påpeger hun.

Dels på grund af stedet, Paris' mest kendte boulevard Champs-Élysées, og dels på grund af timingen lige midt i valgkampens slutspurt.

Ydermere ramte angrebet, mens præsidentkandidaterne var samlet på direkte TV til den sidste store tv-debat på stationen France 2.

Dansker gik ved siden af betjent, der blev skudt i Paris

I forvejen er sikkerheden i Frankrig massiv, og landet har været i undtagelsestilstand lige siden terrorangrebet i Paris 13. november 2015, hvor 130 mennesker blev dræbt. Over 50.000 ekstra betjente bliver kommanderet ud til valgstederne på søndag.

»Man er naturligvis nervøs for, om der også vil ske noget på selve valgdagen, så det er muligt, at sikkerheden bliver skærpet endnu mere på grund af angrebet i går,« siger Marie Louise Albers.

Få overblikket over de franske præsidentkandidater:

Den franske præsident François Hollande – som har valgt ikke at genopstille – har fredag morgen samlet sit sikkerhedsråd i Élysée-palæet for at drøfte eventuelle tiltag. I en TV-transmitteret tale til befolkningen forsikrede han torsdag aften om, at sikkerhedsstyrker og politi vil være i højeste beredskab de kommende dage for at sikre, at valget kan gennemføres.

Terror rammer Paris midt i valgkampen

Det var lige omkring kl. 21.00 torsdag aften, at skuddene lød på Champs-Élysées. Ifølge øjenvidner steg angriberen ud af sin bil og åbnede spontant ild mod betjente med en Kalashnikov-automatriffel.

Han nåede at dræbe én og såre to andre, inden han selv blev dræbt af politiets skud. En forbipasserende civil skal også være blevet såret.

En fransk anklagemyndighed har åbnet en terrorefterforskning.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelser af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Forsiden lige nu
Om temaet

Den franske hovedstad Paris blev fredag den 13. november 2015 ramt af en række blodige terrorangreb.

Annonce
Redaktionen anbefaler
Mere
Annonce
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her