*

Europa

Stephen Kinnock: Theresa May sætter sit partis interesser over nationens

Labour-politikeren Stephen Kinnock retter hård kritik mod Theresa May og kalder hende en »opportunist«, fordi hun har udskrevet valg i utide.

Walisiske Stephen Kinnock er medlem af det britiske underhus for Labour-partiet. Han blev valgt i maj 2015 kort tid før, at hans hustru Helle Thorning-Schmidt (S) tabte regeringsmagten i Danmark. Arkivfoto: Sang Tan/Polfoto

Ren opportunisme, svagt lederskab og intern uro hos De Konservative.

På dagen hvor det britiske parlament formelt har godkendt premierminister Theresa Mays ønske om et valg i utide 8. juni, retter Labour-politikeren Stephen Kinnock en sønderlemmende kritik mod sin politiske modstander.

Det er »opportunistisk« og bestemt ikke i Storbritanniens interesse at afholde valg på nuværende tidspunkt, mener han.

Vi er endnu engang vidner til et totalt fejlslagent lederskab hos De Konservative.
Stephen Kinnock, Labour
»Vi ser endnu engang en konservativ leder, der sætter partiets interesser over nationens,« siger han i et direkte interview med BBC, og anerkender dermed indirekte, at Labour står til at syngende vælgerlussing.

Kinnock henviser til, at Mays forgænger David Cameron tog en kæmpe chance, da han i 2013 lovede briterne en folkeafstemning om medlemskabet af EU, selvom han selv ønskede at forblive i unionen – en folkeafstemning, han som bekendt tabte sidste sommer, hvorefter han gik af som premierminister.

»Vi er endnu engang vidner til et totalt fejlslagent lederskab hos De Konservative,« siger Kinnock, som er søn af den tidligere Labour-formand Neil Kinnock, men som herhjemme nok er mest kendt for at være gift med tidligere statsminister Helle Thorning-Schmidt (S).

JP's korrespondent: »Theresa May står nu lige så godt, som Thatcher gjorde i sin storhedstid«

Han mener, at Storbritannien har brug for ro og stabilitet i denne turbulente Brexit-tid, hvor forhandlingerne med EU om den historiske skilsmisse skal til at begynde. Og et parlamentsvalg vil have den stik modsatte effekt, mener han.

Tirsdag begrundede Theresa May ellers netop beslutningen med, at et nyvalg er nødvendigt for at skabe stabilitet. Gunstige meningsmålinger nævnte hun intet om.

»Jeg har konkluderet, at den eneste måde at sikre klarhed og stabilitet for de kommende år er at holde dette og søge jeres (vælgernes, red.) støtte til de beslutninger, jeg må tage,« sagde hun i en tale foran Downing Street 10, hvor hun også kritiserede de øvrige partier i parlamentet - navnligt Labour - for at modarbejde regeringens brexit-planer og dermed bringe hele Storbritanniens fremtid i fare.

Stephen Kinnock ser ikke overraskende anderledes på sagen.

Han mener, at Mays valgudskrivelse primært skyldes interne uenigheder hos De Konservative, hvor der er støtter og modstandere af brexit.

Samtidig klandrer Kinnock premierministeren for at gå direkte imod sine egne løfter. Siden hun blev premierminister i juli 2016 har hun flere gange afvist, at hun ville benytte sig af et valg i utide, men for ganske nylig kom hun »modvilligt« frem til, at et valg var det eneste rigtige, forklarede hun tirsdag.

Den særdeles hårde kritik fra Stephen Kinnock skal ses i lyset af, at valgudskrivelsen – naturligvis – kommer på noget nær det dårligst tænkelig tidspunkt for Labour. Partiet har længe været plaget af intern fløjkrig og utilfredshed med den nuværende, venstreorienterede leder Jeremy Corbyn, og målingerne spår en knusende valgsejr til De Konservative.

Efter brexit-afstemningen i sommer forsøgte højrefløjen i Labour direkte at vælte Corbyn, men forsøget mislykkedes, da udfordreren Owen Smith i september tabte en urafstemning på partiets årlige kongres. I parlamentsgruppen er der udbredt utilfredshed med, at Corbyn med sin mere klare, socialistiske linje skræmmer midtervælgerne væk og dermed gør det nærmest umuligt at slå de konservative "tories" anført af Theresa May.

Blandt "uromagerne" i Labour var Stephen Kinnock selv, og han underskrev personligt en mistillidserklæring mod sin egen formand.

Løkke øjner fordel ved britisk lynvalg

Det dramatiske forløb og kritikken af Corbyns lederskab er sandsynligvis blandt hovedårsagerne til, at partiet står så relativt dårligt i meningsmålingerne, som det gør, og at Theresa May er langt mere foretrukken som premierminister end Corbyn.

Den seneste britiske YouGov-måling viste, at 50 procent af briterne peger på May, som den bedste premierminister, mens kun 14 procent foretrækker Corbyn.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelser af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Forsiden lige nu
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her