*

Europa

Fakta: Hvad er brexit?

Storbritannien vil formelt iværksætte exit-processen i EU-traktatens artikel 50 onsdag i næste uge.

Den britiske premierminister, Theresa May, vil 29. marts aktivere EU-traktatens artikel 50. Dermed starter en nedtælling på to år til det britiske farvel til EU, også kaldet brexit.

Læs om brexit her:

* Brexit er den populære betegnelse for briternes afsked med EU, som et flertal af de britiske vælgere ved en folkeafstemning 23. juni stemte for.

* Brexit er en sammentrækning af "British exit", som beskriver en britisk udtræden af EU-samarbejdet.

* Ordet er opstået efter begrebet "grexit", der blev opfundet af et par amerikanske bankanalytikere i 2012 som en sammentrækning af "Greek exit" med henvisning til kriseramte Grækenlands mulige exit fra eurozonen.

* Briterne stod 23. juni med et simpelt valg mellem at "forblive medlem af Den Europæiske Union" eller "forlade Den Europæiske Union".

* Et flertal på 51,9 procent stemte for EU-exit, og dagen efter trak David Cameron, den daværende premierminister, sig fra posten.

* Afstemningen var resultat af Camerons forsøg på at imødekomme en udbredt EU-skepsis i den britiske befolkning.

* I januar 2013 sagde Cameron i en tale hos finansvirksomheden Bloomberg i London, at "tiden er inde til at afgøre det europæiske spørgsmål i britisk politik".

* Når "vi har forhandlet os frem til en ny aftale, vil vi give det britiske folk en folkeafstemning med et meget enkelt inde-eller-ude valg mellem at blive i EU på de nye betingelser eller at forlade det helt".

* Efter en længere turné til de europæiske hovedstæder for at vinde opbakning til et ændret EU sikrede den britiske regering i februar 2016 en ny aftale med EU-landene.

* Cameron lagde vægt på, at Storbritannien med aftalen aldrig ville blive del af "en europæisk superstat", aldrig skulle indføre euro som valuta og ville få beskyttelse af britiske velfærdsydelser.

* Ikke desto mindre valgte briterne altså at takke nej til aftalen. Når Theresa May aktiverer artikel 50 på onsdag i næste uge, har EU og Storbritannien to år til at få betingelserne for den britiske exit på plads.

Kilder: The Telegraph, biblioteket i det britiske underhus og Investopedia.

/ritzau/
Følg
Jyllands-Posten
Forsiden lige nu
Mest læste Brexit
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her