*

Europa

Dansk grænsekontrol vækker opsigt i Tyskland

»Det er tydeligt, at de tyske medier ikke bryder sig om det her,« siger tysk forsker.

Der gik ikke mange minutter fra, at Lars Løkke Rasmussen havde bekendtgjort, at Danmark nu reagerer på den svenske id-kontrol, før alle større tyske mediers netsider havde en overskrift a la: Danmark indfører paskontrol ved den tyske grænse.

De fleste steder var nyheden såkaldt breaking, men politikerne har indtil nu været forholdsvis stille og i stedet sendt deres talsmænd.

»Det er tydeligt, at de tyske medier ikke bryder sig om det her. De siger, at det fører til større problemer i Tyskland og især i Nordtyskland, og de fleste tyske medier synes, at flygtningekrisen er et problem, der skal løses i fællesskab,« siger tyske Birgit Stöber, som er ekstern lektor på Copenhagen Business School og bosat i Tyskland.

I avisen Die Welt lyder vurderingen bl.a.:

»Tyskland vil i særdeleshed blive ramt, når personer nægtes vidererejse til det høje nord pga. manglende papirer.«

Og i den venstreorienterede avis Tagesspiegel lyder det i en underoverskrift:

»Efter indførelsen af id-kontrol i Sverige har Danmark påbegyndt kontrol ved grænsen til Tyskland. Nogen fælles europæisk løsning er det ikke.«

Video: 200 betjente skal bevogte grænsen til Tyskland

»Den svenske paskontrol er blevet modtaget med en vis forståelse, fordi Sverige allerede har taget imod mange flygtninge, og der bliver også henvist til, at det er nemmere for svenskerne at gøre det, fordi landet har så tydelige grænser. Det virker dog ikke som om, at der er samme forståelse, når det gælder Danmark. Det kan hænge sammen med, at man har lagt mærke til, at der er en helt andet retorik i Danmark, når det gælder flygtninge, og at Danmark heller ikke har taget imod lige så mange flygtninge som Sverige,« fortæller Birgit Stöber.

Den tyske kansler, Angela Merkel, har ikke forholdt sig til den danske grænsekontrol, men hendes talsmand Steffen Seibert siger ifølge det tyske nyhedsbureau dpa, at Danmark har informeret den tyske regering om beslutningen forinden, men at flygtningekrisen kun kan løses på europæisk plan »ikke ved nationale grænser mellem land A og land B.«

Også i det tyske udenrigsministerium sendte man en talsmand, Martin Schäfer, som udtalte, at Schengen-samarbejdet er i fare efter Danmark og Sveriges grænsekontroller.

Strandet i Kastrup med norsk id-kort: »Jeg er meget forvirret«

I Schleswig-Holstein er ministerpræsident Torsten Albig bekymret.

»Dette kan påvirke sameksistensen i den tysk-danske grænseregion vil især være en byrde for pendlere,« siger han ifølge flere tyske medier.

Natten til mandag indførte Sverige id-kontrol ved den dansk-svenske grænse, efter at have indført midlertidig grænsekontrol i november. Således skal rejsende fremover have pas eller kørekort for at krydse grænsen med tog, færge eller bus.

Mandag kl. 12 svarede Danmark igen ved at gennemføre en midlertidig stikprøve-grænsekontrol i foreløbig 10 dage ved den dansk-tyske grænse. 

Følg
Jyllands-Posten
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Annonce
International
TV anbefaler
Analyse
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her