Annonce
Europa

Forskere: Sverigedemokraternas vælgere er intolerante

Rapport viser, at partiets fremgang ikke skyldes politikerlede, men en udpræget grad af fremmedfjendtlighed.

De svenskere, der stemmer på Sverigedemokraterna (SD), er mere fremmedfjendske og intolerante end de øvrige partiers vælgere, viser en ny forskningsrapport fra Institut for Analytisk Sociologi ved universitetet i Linköping.

Rapporten konkluderer, at Sverigedemokraternas fremgang den seneste tid i svensk politik ikke først og fremmest skyldes politikerlede og utilfredshed med andre partier.

- Det, som skiller Sverigedemokraternas vælgere ud, er deres ekstremt intolerante og fremmedfjendske holdninger, skriver professor Peter Hedström og forsker Tim Müller, der står bag undersøgelsen, i et indlæg i avisen Dagens Nyheter torsdag.

Forskerne har undersøgt årsagerne til - og konsekvenserne af - den øgede splittelse i Sverige, og som del heraf har de også undersøgt fremmedfjendske holdninger blandt vælgerne og de politiske partier.

- SD-vælgerne adskiller sig ikke særligt meget fra de øvrige vælgere, når det gælder utilfredshed med det politiske etablissement, skriver forskerne.

Gennem et samarbejde med meningsmålingsinstituttet Novus har de undersøgt 2130 repræsentativt udvalgte vælgeres holdninger før og efter valget 14. september.

»Jackpot for Sverigedemokraterna«

80 procent af de svenskere, der stemte på Sverigedemokraterna, ville se negativt på, at en muslim kom ind i familien, 50 procent af dem ønsker ikke at være nabo til en muslim, og 45 procent siger, at de helst ikke vil have, at muslimsk plejepersonale tager sig af deres forældre.

Tallene for alle øvrige partier er mindre.

Forskernes konklusion er, at SD-vælgere er en "mærkbart afvigende gruppe" i det svenske samfund, og at "de fremstår som ekstreme i deres intolerance og fremmedfjendtlighed".

Onsdag udskrev Sveriges statsminister, Stefan Löfven (S), valg, da Sverigedemokraterna bragte regeringen i mindretal i Riksdagen. Efter valget 14. september har de to store blokke i svensk politik forsøgt at holde Sverigedemokraterna uden for indflydelse.

Omkring 800.000 svenskere stemte på Sverigedemokraterna ved valget. Ifølge en meningsmåling i Expressen mener syv ud af ti svenskere, at det var korrekt af statsministeren at trække i nødbremsen og udskrive valg.

/ritzau/NTB
Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Annonce
International
Analyse
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her