Republikanere har valgt Pecresse til fransk præsidentopgør

Valerie Pecresse bliver den første kvindelige republikanske præsidentkandidat i Frankrig nogensinde.

Artiklens øverste billede
Det Republikanske Parti i Frankrig har lørdag valgt regionsrådsformand i Paris Valerie Pecresse som partiets første kvindelige præsidentkandidat nogensinde. Foto: Joel Saget/Ritzau Scanpix

Det Republikanske Parti i Frankrig har valgt regionsrådsformand i Paris og tidligere minister Valerie Pecresse som partiets præsidentkandidat.

Valerie Pecresses sejr efter lørdagens afstemning betyder, at hun bliver den første kvindelige republikanske præsidentkandidat i Frankrig nogensinde.

- Jeg tænker på alle franske kvinder i dag, og jeg siger ”tak” til partimedlemmer for deres vovemod, sagde Pecresse på et pressemødet, efter at valresultaterne kom frem.

Kampen om pladsen som præsidentkandidat stod mellem Valerie Pecresse og EU-parlamentarikeren Eric Ciotti fra Nice.

Pecresse løb med næsten 61 procent af stemmerne og slog dermed Eric Ciotti.

Sammenlignet med Pecresse ligger Eric Ciotti langt tættere på den yderste højrefløj.

Republikanerne havde senest en præsident i perioden fra 2007 til 2012. Det var den senere korruptionsdømte Nicolas Sarkozy.

Ifølge Reuters har meningsmålingerne indtil videre vist, at Pecresse kan se frem til 11 procent af stemmerne ved valget i april næste år. Dermed ser hun umiddelbart ud til at have lang vej til præsidentposten.

54-årige Pecresse har givet løfter om at halvere antallet af opholdstilladelser til migranter fra lande uden for EU og skærpe straffene i ghettoområder.

Derudover vil hun forbyde mødre, der ledsager deres børn på skoleudflugter, at bære muslimsk tørklæde.

I midten af oktober blev Paris’ borgmester, Anne Hidalgo, nomineret som præsidentkandidat for det franske socialistparti.

Meningsmålinger har hidtil tydet på, at centrumpolitiker og nuværende præsident Emmanuel Macron vil vinde valget.

Macron har været præsident siden maj 2017. Han har endnu ikke officielt bekræftet, at han genopstiller, men det er den klare forventning.

Frankrig har aldrig haft en kvindelig præsident.

/ritzau/

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Del artiklen