52 hvaler strandede og døde på afsides strand i Island
På en isoleret strand i Island måtte flere hvaler i sidste uge slagtes, efter at en hel flok var stødt på grund.
En massestranding af hvaler på en øde strand på den islandske halvø Snæfellsnes har fået de bekymrede miner frem hos biologer, der arbejder med hvalernes adfærd.
I sidste uge filmede en helikopterpilot hvad der ved første øjekast lignede over 60 døde grindehvaler på stranden Löngufjörur, hvor flere af hvalerne allerede var delvist dækket af sand. Da forskere ankom til stranden viste det sig, at der var tale om 52 hvaler.
»Disse hvaler forlader ikke deres flokmedlemmer, og slet ikke de individer, der leder gruppen. Så hvis flokkens ledere bliver syge eller bliver desorienterede, er der en stor sandsynlighed for, at flokken følger med. Så hvis disse hvaler strander, er det aldrig én hval, men hele flokken,« siger biologen og hvaleksperten Edda Elísabet Magnúsdóttir til Vísir.
Halvdelen af de strandede hvaler var stadig i live, da forskerne undersøgte dem. De måtte dog slagtes, da deres tilstand var for dårlig til, at de kunne reddes.
Det er ifølge islandske medier den næststørste massestranding af hvaler i de seneste 40 år. Den største skete i 1986, da 148 grindehvaler døde.
Hvalerne må derfor også flytte sig for at finde føde.
Róbert Arnar Stefánsson, som er biolog og leder et naturforskningscenter i det vestlige Island, siger til mediet RÚV, at man ikke ved, hvorfor der kommer flere og flere strandede hvaler - om der er nogle særlige faktorer, der spiller ind, eller om der simpelthen bare er kommet flere grindehvaler i området.
Han finder det ligeledes bekymrende, at der for tiden er så mange massestrandinger af grindehvaler, som normalt lever på det dybe hav. På lavt vand kan hvalerne let miste orienteringen.
Ved tidligere strandinger har man formået at skubbe hvalerne tilbage i havet, før de døde. Löngufjörur ligger dog så afsides, at der kan gå længe mellem, at der kommer mennesker forbi. Derfor ved man ikke, hvornår de 52 hvaler skyllede op.
Biologerne går tirsdag i gang med at undersøge hvalerne for at finde ud af, hvor længe de har ligget på stranden, og hvad der kan have ført til, at de strandede.