Annonce
Europa

Rusland vil blokere for krypteret samtale-app

Den russiske regering har startet retssag for at få adgang til krypterede data.

Appen telegram har over 200 millioner brugere verden over. Foto: Alexander Zemlianichenko/ AP

Telegram er en app, der tilbyder krypteret kontakt til andre. Det betyder, at en tredjepart ikke kan få adgang til dine beskeder og se dine samtaler.

Det er dog ikke noget, der falder i god jord hos den russiske regering, der nu har inledt en retssag for at få udleveret krypteringsnøgler fra appen Telegram.

Det skriver BBC.

Telegram har dog indtil videre nægtet at udlevere krypteringsnøgler og siger, at systemet er bygget sådan, at man ikke kan skaffe sig adgang til kryperingsnøglerne.  Hvis krypteringsnøglerne ikke bliver udleveret, har Rusland truet med at blokere for brug af appen i landet.

Det er Roskomnadzor, der er statens tjeneste for tilsyn med kommunikation, der har valgt at oprette sagsanlæg mod appen efter at adgang til krypteringsnøglerne er blevet afvist af Telegram.

41.820 danskere kan have delt data med omstridt analyseselskab

Den russiske sikkerhedstjeneste FSB siger også, at man ønsker sig adgang til krypteringsnøglerne, så man kan lære beskeder og dermed forhindre fremtidige terrorangreb i Rusland.

Og Roskomsnadzor har i sagsanlægget også skrevet, at tjenestens forspørgsel har relationer til FSBs forespørgsel.

Dubai-baserede Telegram fik i første omgang en deadline for udlevering, der hed den 4. april, men har altså ikke skiftet holdning.

Kreml kalder Facebooks sletning af russiske konti censur

Telegrams advokat, Pavel Chikov, har sagt i en pressemeddelelse, at forsøget på at få adgang til borgernes private samtaler er ukonstitutionelle og derudover kan de hverken efterkomme ønsket teknisk eller lovmæssigt.

Telegrams opfinder, Pavel Durov har tidligere sendt en offentlig meddelelse ud på Twitter, hvori han siger, at der ikke kommer noget ud af, at forsøge at blokere for brug af appen.

»Trusler om at blokere Telegram medmindre vi videregiver private brugerdata, vil ikke bære frugt. Telegram vil stå for frihed og privatliv,« skriver han.

Telegram har prøvet at udfordre kravet om udlevering ved retten i Moskva, men fik afslag.

Appen  er meget populær i Rusland og flere mellemøstlige lande. Den har flere end 200 millioner aktive brugere på verdensplan.

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu

Sådan ser en Ikea-bolig ud

Ikea-familien skal til at bygge sine første boliger i Danmark. Se her hvordan tilsvarende boliger i Sverige ser ud. Finans
Annonce
Annonce
Annonce
International
Analyse
Annonce
Bolig
Sådan beskytter du boligen mod vandmasserne
En af konsekvenserne ved klimaforandringerne er mere nedbør og risiko for hyppigere oversvømmelser. Se her, hvordan du sikrer din bolig mod vandet. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her