WHO advarer mod fuldstændig resistent "superkønssygdom"
Den nye variation af gonoré kan ikke behandles med kendte antibiotika.
Der er blevet konstateret flere tilfælde af en variant af kønssygdommen gonoré, som ikke kan behandles med nogen kendte antibiotika. Mindst tre personer er smittet.
Sådan lyder det fra Verdenssundhedsorganisationen (WHO), der i en pressemeddelelse advarer mod den nyeste form for ”supergonoré”.
»Disse tilfælde er måske bare toppen af isbjerget, fordi der i lavindkomstlande mangler et system for at diagnosticere og indberette uhelbredelige sygdomme,« siger Teodora Wi, som leder afdelingen for reproduktion hos WHO.
Organisationen mener, at det er et spørgsmål om tid, før gonoré bliver helt resistent over for nutidens antibiotika.
»Den bakterie, som forårsager gonoré, er meget udspekuleret. Hver gang vi bruger en ny klasse antibiotika til at behandle infektionen, udvikler bakterierne resistens over for dem,« lyder det fra Teodora Wi.
Vi behøver i særdeleshed nye slags antibiotika og bedre tests.
»For at kontrollere gonoré har vi brug for nye værktøjer og nye systemer, som kan forebygge, behandle og diagnosticere nye infektioner og registrere antibiotikaforbruget. Vi behøver i særdeleshed nye slags antibiotika og bedre tests,« siger Teodora Wi.
Gonoré giver betændelse i enten urinrøret eller livmoderhalsen og kan i værste fald gøre piger sterile og give mænd betændelse i bitestiklerne. Sygdommen behøver ikke nødvendigvis at give symptomer, og man kan derfor smitte andre uden at være klar over, at man bærer sygdommen.
Ifølge Dansk Lægemiddel Information kan gonoré i Danmark oftest behandles med antibiotika, men hvis man bliver smittet i udlandet, f.eks. i Asien, er gonoré-bakterien ofte meget resistent over for antibiotika.
Den stigende resistens har ført til flere tidligere advarsler fra diverse sundhedsmyndigheder, som er bekymrede for sygdommens udbredelse.
I WHO’s nyeste advarsel lyder beskeden, at tilfældene af fuldstændig resistent gonoré optræder i »rige, udviklede lande«, hvor man fører detaljerede rapporter over diverse sygdommes udvikling.
I Danmark har antallet af gonorétilfælde siden 2010 været stigende. I 2013 blev 841 personer smittet, mens tallet i 2015 var steget til 2.735 personer. 3.259 personer blev i 2016 diagnosticeret med gonoré. Heraf var 1.442 af dem kvinder, oplyser Statens Serum Institut.
De smittede i Danmark bliver samtidig stadigt yngre. Der var således flest tilfælde i København i aldersgruppen 20-24 år.
Sygdommen gonoré kommer fra den seksuelt overførte bakterie ”neisseria gonorrhoeae” eller i daglig tale ”gonokok”. Sygdommen smitter ved samleje og oralsex og kan kun undgås ved at bruge kondom eller andre ting, så slimhinderne ikke kommer i kontakt med hinanden.
WHO anslår, at 78 mio. mennesker hvert år bliver smittet med gonoré. Heraf sker de 4,7 mio. tilfælde i Europa og Rusland, mens Asien tegner sig for over halvdelen af de globale tilfælde.