Indland

Flere tusinde danskere er smittet med ukendt kønssygdom

I Danmark har der foreløbig været mindst ét tilfælde af multiresistent bakterie-infektion, som smitter via seksuel kontakt, oplyser SSI.

Den er både svær at opdage og kan være vanskelig - og ind i mellem umulig - at behandle.

Mellem 8.000 og 10.000 danskere menes at være smittet med en relativ ny og ukendt kønssygdom, Mycoplasma genitalium, som minder om klamydia og gonore, men der er god grund til at være ekstra opmærksom på infektionssygdommen, lyder det fra Statens Serum Institut:

De bakterier, der forårsager kønssygdommen, har i mange tilfælde vist sig at være resistente overfor den type antibiotika, som man normalt behandler den slags kønssygdomme med. Herhjemme kan 40. pct. af Mychoplasma genitalium-infektionerne i dag ikke slås ned ved hjælp af standardantibiotika, men kræver i stedet, at lægerne tyr til andre antibiotikapræparater fra medicinhylden for at bekæmpe sygdommen. Og resistensproblemerne er godt på vej til at sprede sig: Herhjemme har vi foreløbig haft mindst ét tilfælde, hvor en dansker er blevet smittet med en multiresistent Mychoplasma genitalium-bakterie, der ikke kan slås ned med de præparater, vi i dag har til rådighed herhjemme, oplyser Jørgen Skov Jensen, der er overlæge på Statens Serum Institut. I Norge og Sverige har man haft adskillige tilfælde af de multiresistente infektioner, der smitter via seksuel kontakt, og i Asien og Australien er hver tiende tilfælde af kønssygdommen forårsaget af multiresistente bakterier, som er særdeles sejlivede og vanskelige at behandle.

”På verdensplan er det et stort problem. I Danmark har vi endnu ret god kontrol over det, så vi fra starten kan vælge den rette medicin. Men vi kommer uden tvivl til at se flere tilfælde af de multiresistente infektioner med mychoplasma-bakterien,” siger han.

”Derfor forsker vi her på stedet i at kombinere forskellige stoffer i behandlingen og at afprøve nye præparater,” siger Jørgen Skov Jensen.

Et andet problem ved kønssygdommen er, at den er svær at opdage og diagnosticere. Kun ca. hver anden smittede har symptomer og er dermed klar over, at de har infektionen i kroppen. De er med andre ord raske smittebærere, som kan bringe infektionen videre uden selv at vide det, forklarer Jørgen Skov Jensen.

Han har til Ritzau oplyst, at den klassiske kombinationstest for klamydia og gonorré ikke afslører Mycoplasma genitalium. Derfor skal man ofte selv bede sin læge om at blive testet.

Hvis man er smittet og ikke bliver behandlet, kan sygdommen for kvinder medføre underlivsbetændelse og for mænd betændelse i bitestiklerne.

Symptomerne er typisk udflåd fra urinrøret og svie, kløe og brændende fornemmelse, når man tisser.

Følg
Jyllands-Posten
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Indland
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her