Mexicansk anmelder retter skarp kritik mod Nomas stjernekok

En lokal madanmelder beskylder René Redzepi for gastronomisk kolonialisme.

Artiklens øverste billede
I 2016 åbnede Noma en pop op-restaurant i Sydney, Australien. Nu åbner Noma en pop op-restaurant i Mexico. Foto: Rob Griffith/AP

Kan man tage 4.100 kr. for en menu i et land, som er i økonomisk krise?

Det synes madanmelder Claudia Priero ikke. I en anmeldelse i den mexicanske udgave af Huffington Post har hun derfor ikke mange roser til overs for den danske mesterkok René Redzepi fra Noma, som netop har åbnet en midlertidig pop-up-restaurant i det Caribiske Hav i Tulum, Mexico.

I anmeldelsen beskylder hun bl.a. Redzepis projekt som »gastronomisk kolonialisme«, skriver The Guardian.

»At tage 600 dollars for en middag i et land, som er midt i en økonomisk og social krise fortæller os, at han ikke har nogen idé om, hvad der foregår i det land, han siger, at han beundrer så meget«, skriver Claudia Priero Piastro ifølge mediet.

Prisen på 600 dollars (ca. 4.100 kr.) er for den fulde menu. I et interview med New York Times forklarede Redzepi sidste år, at de høje priser skyldtes omkostningerne ved at skulle flytte sin stab til Mexico i syv uger.

Restauranten satser bl.a. på lokale råvarer. Skribenten på hjemmesiden Mexico Cooks, Cristina Potters, har også set nærmere på Redzepis koncept og konstaterer, at maden ikke har mere med Mexico at gøre, end maden i fastfoodkæden, Taco Bell.

Andre anmeldere er imidlertid begejstrede for konceptet. Den danske madredaktør og tidligere formand for Danske Madanmeldere, Morten Vilsbæk, er sikker på, at konceptet nok skal blive en succes.

»Restauranten har opbygget en stor hype om sig, og det i junglen i Mexico er så smalt og specielt, at det har appel til et internationalt publikum. Mange med penge er interesserede i at rejse for denne oplevelse, siger Morten Vilsbæk ifølge Ritzau.

Redzepi behøver heller ikke at frygte for sin omsætning oven på de blandede anmeldelser. Noma er fire gange blevet kåret som verdens bedste restaurant, og menuen til 600 dollars blev udsolgt på ganske få timer, da pladserne blev sat til salg i december.

Restauranten har imidlertid også billigere spisepladser ved baren, hvor man kan få et måltid for 100 dollars. Overskuddet går til en velgørenhedorganisation for Mayafolket.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.