Australien anklages for kulsort samvittighed før højspændte klimaforhandlinger

FN raser over Australien, der vælger at se stort på de skadelige virkninger af landets stigende kuleksport.

Artiklens øverste billede
Australierne er – som nordmændene – splittede i forhold til den fortsatte udvinding af klimabelastende ressourcer i undergrunden. Foto: John Englart/Wikimedia Commons

I Norge har klimaet været et stort tema op til valget, da mange nordmænd har svært ved at sige farvel til det sorte guld i undergrunden, der har været med til at finansiere velfærden i mange år. Men også i Australien er der bekymring for at skulle undvære kullet – på trods af det massive internationale pres op til de kommende COP26-forhandlinger, skriver CNN.

»Drop kuludvindingen – eller klimaændringerne vil skabe ravage i den australske økonomi,« advarer Selwin Charles Hart, klimarådgiver i FN i en direkte opfordring til Australien.

Men FN’s utvetydige holdning gør ikke større indtryk på den australske regering.

»FN skulle blande sig uden om. Australien har planer om at fortsætte med at udvinde kul et godt stykke længere end 2030,« siger Australiens energiminister, Keith Pitt, i en officiel udtalelse.

Den officielle klimabelastende holdning gør, at Australien er ved at blive isoleret fra resten af verden, der i stigende grad ønsker at indføre tiltag, der begrænser den globale opvarmning.

Kina har længe været den største klimaskurk i manges øjne. Men nu er Australien ved at tage den sorte førertrøje.

»Af alle de udviklede lande har Australien taget det laveste standpunkt i forhold til miljøet. Landet bliver næppe synligt ved de kommende klimaforhandlinger,« siger Bas Eickhout, hollandsk medlem af Europa-Parlamentet, til CNN.

»Australien har været godt tilfreds med USA’s klimastandpunkt indtil sidste år under Trump-administrationen. Men nu er landet at betragte som ”last man standing”,« vurderer Bas Eickhout.

Ifølge Paris-aftalen skal den maksimale globale opvarmning forsøges holdt under en stigning på 2 grader - med et stigende fokus på en yderligere begrænsning til 1,5 grader. 2 grader anses af mange forskere for at være et kritisk punkt for mange økosystemer.

»Der burde være et øget pres på Australien. Landets klimapolitik er en skændsel og uforståelig, da australierne allerede nu lider under klimaforandringerne,« siger det tyske EU-parlamentsmedlem Peter Liese til CNN.

De senere år har Australien måttet slås med enorme skovbrande og tørke, der ikke mindst har været en udfordring for vinproducenter.

I Tyskland kostede massive oversvømmelser i juli i år talrige døde og massive materielle ødelæggelser. Dele af delstatshovedstaden Düsseldorf måtte for eksempel evakueres af frygt for, at floden Düssel ville gå over sine bredder.

Klimaforandringerne ventes også at få store konsekvenser for Danmark. En klimaforsker har udtalt til Jyllands-Posten, at det bl.a. kan blive nødvendigt at flytte hovedstaden til Roskilde på grund af vandets stigning.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Del artiklen