Over 200 sundhedsfaglige tidsskrifter er gået sammen og kræver handling i klimakampen

I en fælles leder kalder tidsskrifterne klimaforandringerne for den største trussel mod den globale folkesundhed.

Artiklens øverste billede
Husbåde er klumpet sammen i Lake Oroville, Californien, der er ramt af ekstrem tørke. Foto: Josh Edelson/AFP

En historisk stor skare af sundhedstidsskrifter marcherer nu sammen i kampen mod klimaforandringer.

220 tidsskrifter på tværs af flere lande – herunder det danske Ugeskrift for Læger – vil nemlig have verdens beslutningstagere til i langt højere grad at indse, at den globale klimakrise er en trussel mod både klodens og befolkningers sundhed, ifølge Videnskab.dk.

»Den største trussel mod den globale folkesundhed er det fortsatte svigt fra verdens ledere i forhold til at holde den globale temperatur under 1,5 grader og få genoprettet naturen,« lyder den harske kritik fra forskerne i en fælles leder, som i dag er blevet udgivet på tværs af de 220 tidsskrifter.

Opråbet kommer frem mod det store klimatopmøde til november i Glasgow, COP26, hvor verdens politikere sætter sig sammen ved det runde bord for at snakke løsninger.

Til Videnskab.dk forklarer professor Thomas Benfield, at de sundhedsmæssige udfordringer kun vil vokse sig større fremtiden, hvis ikke vi handler nu.

»Det er vores ansvar som sundhedsprofessionelle at gøre opmærksom på udfordringen, ligesom vi gør med for eksempel fedme og andre udfordringer,« siger Thomas Benfield, der er redaktør på det danske Ugeskrift for Læger.

Læs også: 3,5 milliarder mennesker risikerer at bo i ulidelig varme inden for 50 år

Brug for en plan

Udmeldingen kommer, blot en måned efter at et studie i The Lancet understregede, at stigende temperaturer et voksende sundhedsproblem. Og mere ekstrem varme vil koste flere menneskeliv, hvis der ikke søsættes globale handlingsplaner og gøres en indsats på en række punker.

»I nogle dele af verden påvirker varmen allerede den måde, som folk lever deres liv på, dyrker motion på og arbejder på. Derfor er der brug for en evidensbaseret tilgang til undgå dødsfald i varmen og få lavet planer, der minimerer de negative effekter,« sagde professor Lars Nybo, der er sektionsleder på Institut for Idræt og ernæring ved Københavns Universitet, i den forbindelse til Videnskab.dk.

Særligt ældre mennesker og folk, der i forvejen lider af hjerte-kar-sygdomme, luftvejsproblemer, diabetes eller andre kroniske sygdomme, er udsatte.

Deres kroppe er nemlig for svækkede til at kunne stå imod det pres, som varmen lægger på kroppens organer.

Læs også: Derfor dør ældre i varmen

Fattigere lande bærer byrden

Til trods for, at ingen går fri af de stigende temperaturer, vil det være de fattigere lande, der kommer til at bære en stor del af byrden, understreger forskerne.

Varmere temperaturer er blandt andet medvirkende til, at udbyttet af høsten daler.

Det truer fødevareproduktionen og kan i sidste endte sende befolkningsgrupper i hungersnød, på flugt og betyde sundhedsproblemer, der relaterer sig til underernæring, uddybes det i lederen.

Vi ved allerede fra IPCC, der har udarbejdet en række regionale faktaark, at overfladetemperaturen i Afrika er steget hurtigere end det globale gennemsnit.

I og med at de rige lande historisk bidraget mest til klimakrisen, må de samtidig tage lederskabet på sig, pointerer forskerne.

»Vi opfordrer derfor til rimelige bidrag, hvor verdens rigere lande gør mere for at opveje virkningen af deres handlinger på klimaet og starte allerede nu og fortsætte ud i fremtiden,« siger professor Lukoye Atwoli, redaktør for East Africa Medical Journal og en af medforfatterne på lederen, i en pressemeddelelse.

»Vi, som redaktører af sundhedstidsskrifter, opfordrer regeringer og andre ledere til at handle og markere 2021 som året, hvor verden endelig ændrer kurs,« lyder opfordringen.

Artiklen er publiceret i samarbejde med videnskab.dk

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.