Forskningsstudie: Vaccineskepsis spreder sig i takt med populisme

De to fænomener er drevet af den samme mistillid til eksperter og autoriteter.

Artiklens øverste billede
Europa oplever i disse år en rekordstor stigning i antallet af mæslingeudbrud. Både FN og eksperter har advaret mod, at en øget vaccineskepsis er en af årsagerne. Foto: Sascha Steinbach/PA

Der er en underliggende sammenhæng mellem vælgernes støtte til populistiske partier og den skepsis over for vacciner, som i disse år kommer til udtryk i Europa.

Sådan lyder konklusionen i et studie, der for nylig blev publiceret i The European Journal of Public Health, og som drager paralleller mellem de to fænomener.

»De lande, hvor man ser størst tilslutning til populistiske partier, har også en større andel af borgere, der er tøvende over for vacciner,« siger forskeren bag studiet, Jonathan Kennedy fra Queen Mary University of London.

Sammenhængen skal findes i, at populister og vaccineskeptikere begge er drevet af mistillid til autoriteter og eksperter, siger han:

»Det er en del af det her større ubehag ved autoriteter, som dele af Europa befinder sig i.«

Befolkningen i lande som Italien, Frankrig og Grækenland har i de seneste år vist stor opbakning til populistiske partier på både højre- og venstrefløjen. Samtidig har antivaccinekampagner fået større opmærksomhed, ofte drevet frem via sociale medier.

Alle tre lande har i de seneste år registreret store udbrud af mæslinger, som har bidraget til, at Europa lige nu oplever det største antal smittede i 20 år.

I Portugal og Belgien, hvor populistiske partier ikke i samme grad har vundet indpas på den politiske scene, finder man ifølge studiet færre vaccineskeptikere.

Danmark og Storbritannien falder en anelse uden for de øvrige landes resultater ved at have en større andel af borgere, der stemmer på populistiske partier, sammenlignet med størrelsen på gruppen af vaccineskeptikere.

Vaccineskeptikere demonstrerer ude foran parlamentet i Rom i 2017. Foto: Giuseppe Lami/ANSA via AP

Global sundhedstrussel

Heidi Larson, førende forsker i vaccineskepsis ved Skolen for Hygiejne og Tropemedicin i London, peger også på, at »nedbrydningen af tilliden til autoriteter« er en af de grundlæggende årsager til øget mistro over for vacciners effekt.

»Det er farligt, hvis ikke vi gør noget ved det,« siger hun.

Ny forskning viser, at europæerne samlet set er de mest vaccineskeptiske i verden.

Verdenssundhedsorganisationen WHO betegner i dag “vaccinetøven” som én af de 10 største trusler mod den globale sundhed.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.