Indland

Affaldsselskab udlejede ejendom til direktøren: Boede på 197 kvm. for 4.900 kr. om måneden

Den tidligere direktør i det kommunaltejede affaldsselskab Vestforbrænding fik som en del af sin kontrakt lov til at leje en tjenestebolig til en lav husleje.

Det var dette hus, som blev udlejet til en husleje, som flere eksperter mener virker kunstig lav. Foto fra vurderingsrapporten

I foråret 2004 udlejede det kommunaltejede affaldsselskab Vestforbrænding en gårdejendom til selskabets daværende direktør, Ivar Green-Paulsen.

Ejendommen lå på Farumvej i Stenløse, havde et rødt tegltag, et kæmpe naturareal, et maskinhus og et udhus.

Som direktør for affaldsselskabet fik Ivar Green-Paulsen mulighed for at leje ejendommen som en tjenestebolig, men flere eksperter sår nu tvivl om, hvorvidt Vestforbrænding har skruet huslejen så langt ned, at der i virkeligheden har været tale om en skjult lønbonus.

Det er særligt en prisvurdering af selskabets ejendom, der i alt var 197 kvm. stor, som får eksperterne til at undre sig over huslejen.

Ifølge en opgørelse, som Jyllands-Posten har fået aktindsigt i, betalte direktøren en månedlig husleje, der begyndte på 4.828 kr. i 2004 og som gradvist steg til 7.583 kr. pr. måned i 2012.

Men da Vestforbrænding i efteråret 2012 fik en ejendomsmægler til at vurdere boligen, blev den månedlige husleje vurderet til at være 14.775 kr., svarende til 94 pct. mere end den husleje, som direktøren hidtil havde betalt.

Det tyder ifølge Roger Buch, kommunalforsker og forskningschef i samfundsvidenskab ved Danmarks Medie- og Journalisthøjskole, på, at selskabet »i alle de forudgående år har forvaltet forbrugernes interesser dårligt« i prissætningen af huslejen.

»Det svarer til prisen på et kollegieværelse, og derfor kan man roligt sige, at det er en meget rundhåndet måde, man forvalter det, der i sidste ende er forbrugernes midler på,« siger Roger Buch.

Ifølge Torben Bagge, skatteekspert og partner i advokatfirmaet TVC, kan der ligge en skattemæssig problemstilling i sagen fra Vestforbrænding.

»Huslejen skal basere sig på markedslejen og så er det afgørende, om markedslejen har været højere, end den husleje, som direktøren har betalt forud for ejendomsvurderingen. Mit bedste bud er, at det er tilfældet, når man bliver enige om, at huslejen skal stige,« siger han.

Da ejendommen blev vurderet i efteråret 2012, ændrede Vestforbrænding huslejen til 14.775 kr. pr. måned, hvorefter Ivar Green-Paulsen opsagde lejekontrakten, viser dokumenterne.

I 2014 solgte affaldsselskabet ejendommen til en pris på lidt over 5,2 mio. kr.

Ifølge dokumenterne har den grund, hvor ejendommen ligger, tidligere været brugt til affaldsdeponering. Derfor inkluderede lejekontrakten ifølge Vestforbrænding også en række tilsynsforpligtelser, som direktøren skulle stå for.

Men affaldsselskabet har ingen dokumenter, der viser, hvilke konkrete tilsynsforpligtelser, der var tale om, oplyser selskabets juridiske afdeling.

Og det er problematisk, siger professor og arbejdsmarkedsforsker ved Aalborg Universitet, Henning Jørgensen.

»Selvom man siger, at der er nogle forpligtigelser, skal det kunne specificeres – også over for skattevæsenet. Hvis de ikke kan det, så er det en alvorlig sag,« siger han.

Henning Jørgensen mener også at der bør ses nærmere på huslejen og at skyttemyndighederne bør undersøge sagen.

»Det kan ikke lade sig gøre til den pris. Det må værdiansættes og beskattes efter skattevæsenets vurdering af den reelle lejeværdi,« siger han og fortsætter:

»Det ser for mig ud som et af de tilfælde, hvor man prøver at give alle de begunstigelser, man overhovedet kan, til lederen,« siger Henning Jørgensen.

Sagen kommer i forlængelse af, at Jyllands-Posten og DR mandag kunne fortælle, at affaldsselskabet i en årrække har udbetalt hundredetusindevis af kroner i fratrædelsesgodtgørelser til den tidligere direktør, selvom han fortsatte i chefjobbet hos det kommunaltejede forsyningsselskab.

I alt har direktøren modtaget i omegnen af 3 mio. kr. i fratrædelsesgodtgørelser, heriblandt 1,3 mio. kr., som blev udbetalt, da han fratrådte sin stilling i 2015.

Ivar Green-Paulsen har ikke ønsket at kommentere sagen, men siger, at huslejen blev fastsat af selskabets jurister efter statens regler.

Den nuværende bestyrelsesformand i Vestforbrænding, borgmester i Furesø Kommune, Ole Bondo Christensen (S), har ikke ønsket at høre Jyllands-Postens spørgsmål til sagen.

Affaldsselskabet er tidligere blevet kritiseret for bl.a. at have brugt penge på udlandsrejser med ægtefæller, dyre bestyrelsesfester og indkøb af mere end 2.000 flasker rødvin uden den nødvendige dokumentation.

Følg
Jyllands-Posten
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Indland
Annonce
Annonce
Bolig
Disse renoveringer kan betale sig i det tidlige forår
Nogle boligprojekter som indendørs pudse- og malearbejde kan være billigere at få lavet i den kommende tid, hvor vejret stadig er ustadigt og koldt. 
Se flere
Test af 4 soundbars: Klip kablerne i tv-stuen
Hjemmebio er stadig bedst med ordentlig surround-lyd. Men det må gerne være praktisk – som med disse soundbars, der har trådløse baghøjttalere. 
Se flere
Test af 4 soundbars: Klip kablerne i tv-stuen
Hjemmebio er stadig bedst med ordentlig surround-lyd. Men det må gerne være praktisk – som med disse soundbars, der har trådløse baghøjttalere. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her