Frontfigur for Sabaah: »Det smerter os, at det kan ske under Priden, hvor alle som minimum bør kunne være sig selv«

Men det glæder ham, at politiet klassificerer alle fem af weekendens overgreb som 'hatecrimes'.

Artiklens øverste billede
Da Copenhagen Pride 2017 løb af stablen i weekenden, blev hele fem personer udsat for hate crimes. Foto: Philip Davali/EB

Hele fem personer blev udsat for 'hatecrimes' under Copenhagen Pride i weekenden. Én af dem var en 21-årig somalsk mand, der blev overfaldet foran McDonald's på Nørreport lørdag aften. 

Og det er dybt bekymrende, mener frontfigur og forperson for foreningen Sabaah, Mateen Hussain. Sabaah er en organisation, der arbejder for at forbedre vilkårene for LGBT+ personer med minoritetsbaggrund. Han forklarer, hvad der ifølge den 21-årige Sabaah-bruger skete lørdag aften:

»Lige foran Nørreport blev han mødt med spørgsmålet: 'Er du bøsse eller hvad?', hvorefter han blev slået omkuld og både sparket og trampet i hovedet. Han har fået en hjernerystelse og flere skader i ansigtet. Samtidig fik hans veninde, som var med ham, da det skete, revet skulderen af led,« fortæller Mateen Hussain i en sms til Jyllands-Posten.

Hov, det her indhold benytter cookies

På denne plads ville vi rigtig gerne have vist dig indholdet, men det kan vi desværre ikke, da du har fravalgt cookies. Vil du se indholdet skal du acceptere Marketing og Statistik, det gør du her: opdater dit samtykke.

Han er glad for, at politiet klassificerer angrebet som et 'hatecrime'. Hatecrimes eller hadforbrydelser er ifølge Institut for Menneskerettigheder forbrydelser, som er motiveret af fordomme og had. Ofte skyldes hadforbrydelser offerets race, etniske oprindelise, religion eller seksuelle orientering.

»Som loven er udformet lige nu, findes der ikke en offentlig statistik på, hvor mange hatecrimes, der årligt finder sted. Derfor er det nødvendigt, at voldsovergreb som disse defineres i deres korrekte form som værende hatecrimes. Det er vigtigt i minoritetsrettighedskampen, hvis vi skal kunne skabe bedre levevilkår for LGBT+ personer i fremtiden,« skriver Mateen Hussain.

Han fortæller, at hverken den 21-årige eller hans veninde ønsker at deltage i interviews, og at Sabaah nu har overtaget al presseomtale for at beskytte begge individer.

»Vi forpligter os på alle fronter til at yde støtte og omsorg over for dem begge, og vi er klar til at hjælpe, så godt vi kan. Det smerter os at vide, at dette kan ske og ovenikøbet på en dag som Priden, hvor vi alle som minimum bør kunne være os selv - helt som vi ønsker,« lyder det Mateen Hussain.

Københavns Politi har slået fast, at man har et stort fokus på sagerne, da der er tale om hatecrimes, som ville kunne give overfaldsmændene en skærpet straf.

Der er endnu ingen meldinger om nogle anholdte i forbindelse med sagerne, men Mateen Hussain håber, at politiet vil inddrage videoovervågning fra Nørreport Station til at finde frem til gerningsmændene.

Over 300.000 mennesker fulgte lørdagens parade i Københavns gader.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Del artiklen

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.