Udlandsdanskere frygter, at Danmark siger nej til familien

Nye regler gør det sværere for danskere at få en udenlandsk ægtefælle med hjem til Danmark. Den første har netop fået afslag.

Artiklens øverste billede
Astrofysiker Uffe Hellsten vendte efter 20 år i USA i fjor hjem til Vodskov nord for Aalborg med sin amerikanske hustru Quynh Doan og parrets børn Tor og Mia. Nu er familien som den første blevet ramt af et nyt regelsæt, og hustruen har fået besked på at forlade landet inden den 10. juni. Foto: Gregers Tycho

Usikkerheden breder sig blandt danskere, der arbejder i udlandet og har planer om at vende hjem med en udenlandsk ægtefælle.

Sådan lyder meldingen fra flere organisationer.

Sidste sommer tvang en dom ved Menneskerettighedsdomstolen regeringen til at fjerne den såkaldte 26-årsregel, der gjorde det muligt for udlandsdanskere at vende retur, selvom de har stiftet familie i udlandet. Første udlandsdansker ramt af nye familiesammenføringsregler

Det nuværende lovforslag efterlader alt for mange danskere i udlandet uden mulighed for at vende tilbage til Danmark og indgå som ressource i det danske samfund.

Anne Marie Dalgaard, generalsekretær i Danes Worldwide

Nu skal alle opfylde tilknytningskravet, hvor myndighederne giver afslag på ægtefællesammenføring, hvis parret samlet set vurderes at have større tilknytning til et andet land.

Udlændingestyrelsen har netop givet det første afslag på den konto til astrofysikeren Uffe Hellsten, der i fjor vendte hjem til Vodskov nord for Aalborg med sin højtuddannede amerikanske hustru Quynh Doan og parrets to børn, der er danske statsborgere. Hustruen skal forlade landet senest den 10. juni.

Lars Kyhnau Hansen, talsmand for foreningen Ægteskab uden Grænser, beretter om mange henvendelser fra bekymrede udlandsdanskere med ægtefæller, som ikke er EU-borgere:

»Usikkerhed og tvivl er det største problem. En del af dem kan vi berolige og sige, at de formentlig opfylder tilknytningskravet, men det er ikke alle.«

Regeringen forsøger at begrænse skaderne med et lovforslag, der ventes at blive vedtaget i begyndelsen af maj og som vil lade højtlønnede danskere slippe for at opfylde tilknytningskravet. Det hjælper dog ikke selvstændige, pensionister og faglærte med lavere lønninger, lyder det fra foreningen Danes Worldwide. Generalsekretær Anne Marie Dalgaard peger på, at der er ca. 200.000 danskere i udlandet. Op mod 10.000 af dem risikerer fortsat at komme i klemme, vurderer Anne Marie Dalgaard.

»Det nuværende lovforslag efterlader alt for mange danskere i udlandet uden mulighed for at vende tilbage til Danmark og indgå som ressource i det danske samfund,« siger hun.

Integrationsminister Inger Støjberg (V) erkender, at regeringens løsning ikke hjælper alle. Men det har været en balancegang mellem at sikre, at færrest muligt kommer i klemme, og at familiesammenføringsreglerne ikke lempes for meget, siger hun:

»Det er vores bedste bud på den balance, som situationen er lige nu og her.«

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Del artiklen

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.