Annonce
Indland

Dårligt indeklima forringer hver femte skoleelevs indlæring

Indeklimaet i de danske folkeskole er ikke godt nok, lyder det fra skoleledernes formand efter ny rapport.

Tung luft og dårligt indeklima i klassen koster koncentration og får eleverne til at præstere dårligere.

Det viser en endnu ikke offentliggjort undersøgelse fra DTU Byg ifølge fagbladet Ingeniøren.

- Testen viste, at dårligt indeklima især påvirker eleverne, når de skal lave koncentrationskrævende opgaver og matematik.

- Mens sammenhængen ikke var helt så tydelig ved eksempelvis læsetest, siger lektor Jørn Toftum fra DTU Byg til Ingeniøren.

Testen viser, at eleverne præsterer fem-seks procent dårligere i lokaler, hvor CO2-koncentrationen i luften er over 2.000 ppm (milliontedele, red.).

Et godt ventileret lokale har en CO2-koncentration på omkring 600 ppm.

DTU har tidligere foretaget undersøgelser af indeklimaet på skoler. De viser, at en femtedel af landets skolebørn sidder i lokaler med en koncentration på mere end 2.000 ppm.

I helt op til halvdelen af klasseværelserne er koncentrationen over de 1.000 ppm, som Arbejdstilsynet anbefaler som maksimum.

Resultaterne var vel at mærke næsten ens i 2009 og 2014, selv om kommuner og stat i den periode investerede samlet 24 milliarder kroner i skolebyggeri.

Langt hovedparten af beløbet er gået til at renovere skoler. Men en gennemgang viser, at ventilation kun var i fokus i 18 procent af sagerne.

De danske skoleledere kalder det skræmmende, at der ikke er sket nogen nævneværdig forbedring af indeklimaet.

- Det burde vi sådan set lave om i morgen, for det er en væsentlig dagsorden, siger skoleledernes næstformand, Dorte Andreas.

/ritzau/

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu

JP mener: Husk at tale med djævlen

Hvis man kun hører sig selv og sine ligesindede, bliver man dummere og dummere for hver dag, der går.
Annonce
Annonce
Indland

Socialdemokratiet i balanceakt om udlændinge: »Det er på tide at sige fra«

Socialdemokratiet nægter at slække på integrationen – stik imod grundtanken i efterårets store udlændingepolitiske slagnummer. Derfor er partiet, som har støttet størstedelen af regeringens stramninger de seneste år, imod flere af de forslag, som nu er på bordet. Det store parti er ude i en svær balancegang.
Annonce
Annonce
Guide til ski i Grønland: Her er der skisæson både sommer og vinter
Skimæssigt kan Grønland næppe konkurrere med Norge eller Alperne, hvis man foretrækker gode anlæg, store løjper og barer med afterskiing. Til gengæld er naturen i Grønland vildere, og bjergene en stor udfordring. Vi viser vej til fire store skioplevelser. 
Se flere
Bolig
Lån dit værktøj og køkkengrej og spar penge
I stedet for at købe og opbevare ting, som kun sjældent bliver brugt, kan du låne dem på biblioteket, hos naboen eller på låneportaler på nettet. 
Se flere
Rådmand om budget på ældreområdet: »Jeg kan ikke få armene ned«​
I følge rådmand for Sundhed og Omsorg, Jette Skive (DF), har man ikke skullet sluge de helt store kameler på ældreområdet i kommunens budgetforlig for 2019, i betragtning af hvad man var blevet stillet i udsigt. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her