Fysioterapeuter kan lette lægemangel

Mange patienter kommer til lægen med ondt i kroppen, og det kan en fysioterapeut ofte hjælpe med.

Artiklens øverste billede
I Tårs tager fysioterapeut omkring hver tiende patient, men er der behov, kigger læge Thomas Kirk Kjærsgaard ind. Foto: Casper Dalhoff

Travlhed og Tårs rimer på hinanden. Den lokale læge Thomas Kirk Kjærsgaard passer tre mands arbejde, efter at hans to lægekolleger er stoppet, og det ikke har været muligt at afhænde deres del af biksen.

»Så måtte jeg jo tænke kreativt, hvis jeg alene skulle passe tre mands arbejde, og valget faldt på at knytte en fysioterapeut til klinikken, fordi rigtig mange patienter henvender sig med problemer i bevægeapparatet. Og her kan en fysioterapeut hjælpe, og det giver mig luft til at tage mig af andre patienter,« siger han, der passer knap 4.600 patienter mod det gennemsnitlige antal på 1.600 pr. praktiserende læge.

I Tårs har det betydet, at de øvrige patienter kan komme hurtigere til, og generelt skyldes ca. hver fjerde kontakt til en praktiserende læge ondt i ryggen, skulderen, knæet eller andre steder i kroppen. Derfor ser Danske Fysioterapeuter også perspektiver i at udbrede modellen fra Tårs til det øvrige land – ikke mindst i de områder i Nordjylland og Sydsjælland, hvor lægemanglen er mest uddbredt.

»For det første er det en stor fordel for patienter med ondt i kroppen – eller i bevægeapparatet, som vi siger. De kommer ind til den rette sundhedsfaglige person med det samme, og dermed – for det andet – er det også en fordel for alle andre øvrige patienter, fordi de ikke længere skal vente længe på en tid hos lægen,« siger hun og peger – for det tredje – på endnu samfundsøkonomisk fortjeneste:

»For fysioterapeuter er jo billigere end lægen, og dermed får man mere sundhed for pengene.«

I forslaget om at knytte fysioterapeuter til en lægepraksis enten på timebasis eller ved en decideret ansættelse er ikke mindst områder i det nordjyske og sydsjællandske med lægemangel udpeget som velegnede områder.

»De steder, hvor lægen er nødt til at tage flere patienter end gennemsnittet for at klare efterspørgslen, er det naturligvis en særlig god idé, men egentlig vil det være fornuftigt over hele landet, fordi det øger tværfagligheden. Lægen er jo lige ved siden af, hvis der opstår tvivlsspørgsmål,« siger Tina Lambrecht.

Ideen falder i blød og frugtbar jord hos Praktiserende Lægers Organisation, hvor formand Christian Freitag godt kan lide princippet om at knytte andre faggrupper til lægepraksis.

»Det er gode og nødvendige løsninger, når vi mangler læger. Vi skal nok være lidt mere kræsne med, hvad lægen bruger sin tid til, og der er en række funktioner, som f.eks. fysioterapeuter, sygeplejersker og bioanalytikere kan hjælpe med.

»Men det er naturligvis vigtigt, at lægen foretager den første vurdering af en patient, inden vedkommende sendes videre til en anden faggruppe. Den første visitation er uhyre vigtig og meget central, for vi ved alle sammen, at der bag det at have ondt i ryggen kan gemme sig alvorlige sygdomme, som slet ikke sidder i ryggen,« siger han.

I Tårs er det ikke nødvendigvis lægen, som ser patienten først, hvis det ved tidsbestillingen virker oplagt at foreslå en tid hos fyrsioterapeuten.

»Jeg føler mig godt rustet og skolet til at vurdere, om der er andre sygdomme på spil, og er jeg det mindste i tvivl, kalder jeg på lægen, så han kan komme og kigge. Og er der patienter, som insisterer på en tid hos lægen, får de naturligvis det,« siger lægeklinikkens fysioterapeut, Birthe Christensen, der ikke direkte behandler patienterne, men stiller diagnose, skriver henvisninger og foreslår eventuelle øvelser til hjemmebrug.

»Jeg begynder ikke at behandle, for det vil være konkurrenceforvridende i forhold til de privatpraktiserende fysioterapeuter,« siger hun.

Danske Fysioterapeuter har netop advaret mod, at der uddannes for mange fysioterapeuter, hvor en del må se frem til arbejdsløshed eller ligefrem må skifte til et andet fag. Men forslaget om at lukke fysioterapeuter mere ind i lægernes verden er ikke kun et spørgsmål om at skaffe flere jobs, fastslår formanden.

»Det er mit job at være på udkig efter jobmuligheder for fysioterapeuter, men jeg forestiller mig ikke, at der ligger 1.000 stillinger til fysioterapeuter hos læger lige rundt om hjørnet. Ideen skal føres ud i livet, fordi den gavner patienterne og samfundsøkonomien,« siger hun.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.