Energiminister får svært ved at aflyse kystnære havmølleparker

De kystnære havmølleparker er en del af energiforliget fra 2012, og fem af syv forligspartier ønsker at gennemføre projektet.

Artiklens øverste billede
Energi- og klimaminister Lars Chr. Lilleholt fastholder, at de kystnære havmølleparker bør opgives, men han har et politisk flertal imod sig. Arkivfoto: Nicolai Lorenzen/Polfoto

Regeringen har ikke politisk opbakning til at aflyse det statslige udbud af kystnære havmølleparker, som energi- og klimaminister Lars Chr. Lilleholt ellers har bebudet, at han vil gøre.

Tre prækvalificerede firmaer skulle efter planen aflevere deres bud den 1. september, men ministeren mener, at de økonomiske forudsætninger for havmølleparkerne er skredet, siden et stort flertal i Folketinget tilbage i 2012 blev enige om havmølleparkerne som en del af et større energiforlig.

Forliget omfatter samtlige Folketingets partier på nær Alternativet og Liberal Alliance – og her er der kun opbakning fra Dansk Folkeparti til at skrotte de kystnære havmølleparker, der også har mødt modstand fra sommerhusejere og lokale.

Så længe der ikke er besluttet noget andet, kører det kystnære udbud.

Lars Chr. Lilleholt, energi- og klimaminister.

»Vi synes, at det er rigtigt fornuftigt at stoppe udbuddet. Det er et af de få steder, hvor der er et besparelsespotentiale i forhold til PSO-afgiften,« siger DF’s energi- og klimaordfører, Mikkel Dencker.

Men hverken hos De Konservative eller i oppositionen er der hjælp at hente for Lars Chr. Lilleholt, hvis han vil genåbne energiforliget.

»Vi anerkender, at PSO-afgiften er blevet for høj. I stedet foreslår vi, at man afskaffer den grønne check. Vi kan ikke bare aflyse det statslige udbud, som investorer allerede har brugt tocifrede millionbeløb på at forberede,« siger den konservative energiordfører, Mette Abildgaard.

Ulovlig støtte

I 2012 skønnede man, at PSO-afgiften på de kystnære møller over en 10-årig periode ville blive på omkring 2,5 mia. kr. – nu er den i stedet mere end fordoblet til 7 mia. kr. Desuden er den blevet underkendt af EU, som mener, at der er tale om ulovlig og konkurrenceforvridende støtte til danske virksomheder. Regeringen ønsker derfor at spare de 7 milliarder og i øvrigt finansiere PSO-afgiften, der er støtte til grøn energi, via skattebetalingen og en forhøjelse af bundskatten.

Enhedslistens energiordfører, Søren Egge Rasmussen, afviser, at problemerne med PSO-afgiften har noget med de kystnære havmølleparker at gøre.

»EU’s afgørelse er blot et krav om, at den statslige støtte skal laves om, og her er flere forskellige muligheder. F.eks. kan man vælge den tyske løsning, hvor man åbner markedet for, at andre aktører også kan få del i støttekronerne. Udbuddet om de kystnære havmølleparker skal naturligvis gennemføres,« siger han.

Heller ikke Socialdemokraterne er med på at droppe de kystnære havmølleparker. Finansordfører Benny Engelbrecht erkender, at der er en økonomisk udfordring, men mener, at der må være andre muligheder for at reducere den forventede regning.

»Der er forskellige ting, som vi må kigge nærmere på – f.eks. afskrivningstiden og investeringsrammen. Men at gå ind i et scenarie, hvor man helt aflyser de kystnære havmøller, er vi ikke med på,« siger han.

Den radikale klima- og energiordfører, Andreas Steenberg, kalder det både »dilettantisk« og »løftebrud«, hvis regeringen vil bryde energiaftalen.

»Jeg savner stadig en konklusion på, at energiaftalen består. Man kan ikke bare åbne en stor politisk aftale – og så lade det blafre i vinden,« siger Andreas Steenberg.

Ingen penge

Energi- og klimaminister Lars Chr. Lilleholt fastholder, at de kystnære havmølleparker bør opgives – og at de manglende 350 MW vindenergi i stedet skal findes længere ude på havet i 2025, hvor afregningsprisen vil være mindre.

»Pengene er der simpelthen ikke, og vi kan heller ikke længere opkræve PSO. Det betyder, at der er en ekstra regning, der skal betales. Vi havde gerne set en aftale omkring PSO’en og de kystnære havmølleparker inden sommerferien, men det kunne ikke lade sig gøre, og nu er det så udskudt til efteråret. Så længe der ikke er besluttet noget andet, kører det kystnære udbud,« siger ministeren, der stadig ikke ønsker at kommentere, hvorvidt man er klar til at bryde energiforliget.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.