Uffe Ellemann: »Hvis det er arrogant at være imod folkeafstemninger, betragter jeg det som et hæderstegn«
Tidligere udenrigsministre støtter Mogens Lykketofts kritik af den britiske EU-afstemning
Der er medvind til Mogens Lykketoft (S) og hans kritik af den britiske folkeafstemning fra tidligere kolleger på udenrigsmininisterposten.
Både Uffe Ellemann-Jensen (V) og Holger K. Nielsen bakker op om Lykketofts kritik, hvor han kalder den britiske afstemning for ’uansvarlig’ og heller ikke bryder som om fænomenet på dansk jord:
»Det kan godt være, at det lyder lidt for hovski-snovski at sige det, men vi ved jo udmærket godt, at der aldrig var blevet bygget en Storebæltsbro i Danmark, hvis det var blevet lagt ud til en folkeafstemning,« lød det fra Lykketoft, der i øjeblikket er formand for FN’s generalforsamling, i TV2, og den udmelding har medført beskyldninger mod Lykketoft for at være arrogant.
»Hvis Lykketoft er arrogant, er jeg det også. Hvis det er arrogant at være imod folkeafstemninger, betragter jeg det som et hæderstegn, når beskyldningerne kommer fra populistiske EU-modstandere. Jeg er grundlæggende imod folkeafstemninger, for det er en uskik i et parlamentarisk styre,« siger Ellemann-Jensen, der er stærk betænkelig ved karakteren af folkeafstemninger.
»Politikerne fraskriver sig ansvaret ved at udskrive en folkeafstemning - ansvaret for at finde brede løsninger, for det er jo det, de er valgt til. Og folkeafstemninger koger en kompliceret problematik ned til et ja eller nej og er bindende i modsætning til et almindeligt folketingsvalg, hvor vælgerne jo trods alt kan ombestemme sig og finde en et andet sted at sætte krydset næste gang,« siger den tidligere udenrigsminister og V -formand, der heller ikke er imponeret af den seneste danske folkeafstemning i december.
»Der så vi også en primitiv kampagne, hvor det føg med vilde påstande - det samme som i Storbritannien - og når folkeafstemningen så er overstået, tager det meget lang tid at få ryddet op, hvis det overhovedet er muligt,« siger han.
Kritikken af den konkrete afstemning torsdag i Storbritannien kan Holger K, NIelsen (SF), der deler flere titler med Ellemann - forhenværende udenrigsminister og partiformand, helt tilslutte sig.
»Den britiske folkeafstemning viser, hvor skævt det kan gå, fordi de ofte udskrives af helt andre grunde end det, folk bliver bedt om at stemme om. I det konkrete tilfælde handlede det om at skabe mere ro i de konservative rækker, og det er en dårlig idé - ikke mindst når man ser de voldsomme udenrigspolitiske konsekvenser, det medfører,« siger han, der dog ikke helt vil afsværge muligheden for at benytte folkeafstemninger.
»Men det kræver et stort ansvar på både ja- og nej-tiden for at nuancere synspunkterne. Det synes jeg, vi levede op til 1992,« siger den tidligere SF-formand, der dengang var imod at knytte Danmark tættere til EU.
»Det ansvar levede nej-tiden ikke op til, da vi havde afstemning i december i Danmark, fordi den påstod, at vi kunne få alle mulige særaftaler med EU. Det viser sig jo nu, at det ikke holder,« siger Holger K. Nielsen.
Også den radikale Niels Helveg Pedersen, også tidligere udenrigsminister, har på TV2 kritiseret den engelske folkeafstemning, og tidligere EU-kommissær, minister og overborgmester Ritt Bjerregaard (S) følger samme spor:
»Den her afstemning lavede Cameron for at redde sit eget parti. Beslutningen om at forlade EU vil skabe helt uoverskuelige problemer for Storbritannien,« lød det fra Ritt Bjerregaard.