Stik piben ind, Lykketoft, du er arrogant

Mogens Lykketoft får med høvlen efter udtalelse om, at briterne aldrig burde have stemt om deres videre deltagelse i EU.

Artiklens øverste billede
Mogens Lykketoft puster liv i politikerleden med sine udtalelser om den britiske EU-afstemning, mener nogle af Lykketofts politikerkollegaer. Foto: Anne Hollande

Kritikken bliver ved med at hagle ned over den tidligere formand for Folketinget, Mogens Lykketoft, efter at han i et interview med TV 2 News fredag udtalte, at det var en fejl, at briterne overhovedet fik lov til at komme til folkeafstemning om landets videre deltagelse i EU.

Det er ikke bare dumt. Det er også beskæmmende. Han siger jo, at folk er for dumme til at stemme, hvilket kun bidrager til en ting, og det er politikerlede.

Rina Ronja Kari, Folkebevægelsen mod EU

»David Cameron har helt uansvarligt – både i forhold til sit eget land og det europæiske projekt – bragt den europæiske enhed i stykker. Måske også enheden i Det Forenede Kongerige (Storbritannien, red.) og i sit eget parti. Det her er en historisk, tragisk situation. Der er ikke rigtig noget godt at sige om det,« udtalte Mogens Lykketoft til tv-stationen.

Fredag aften skrev Dansk Folkepartis retsordfører Peter Kofoed Poulsen på Facebook et opslag, hvor han kritiserede udtalelsen for at være arrogant. Den er siden blev kommenteret og delt af flere andre tydeligt oprevne danskere. Det er kun logisk , mener han.

»Det er toparrogant at sige, at folk er for dumme til at stemme. I et videre perspektiv bidrager sådan en udtalelse kun til den tårnhøje politikerlede, der er i den danske befolkning,« siger han.

Mogens Lykketoft er i dag formand for FN’s generalforsamling, og netop derfor mener Rina Ronja Kari fra Folkebevægelsen mod EU, at han har en ekstra forpligtelse til at tænke sig om, inden han udtaler sig om, hvordan andre lande indretter deres politiske system.

»Det er ikke bare dumt. Det er også beskæmmende. Han siger jo, at folk er for dumme til at stemme, hvilket kun bidrager til en ting, og det er politikerlede,« siger hun.

Også Alternativets EU-ordfører Rasmus Nordqvist er kritisk.

»Der er blevet sagt rigtig mange dumme og ærgerlige ting i debatten om brexit i Storbritannien. Det er selvfølgelig også David Camerons ansvar. Men at sige, at folkeafstemningen var en fejl, det er ikke rigtigt,« siger han.

Selv uddyber Mogens Lykketoft i interviewet med TV 2 News sine udtalelser med, at han er tilhænger af det repræsentative demokrati, hvor befolkningen har givet politikerne bemyndigelse til at handle på deres vegne. Han siger også, at Danmark aldrig havde fået en Storebæltsbro, hvis den var blevet lagt ud til en folkeafstemning.

»Det kan godt være, at det lyder lidt hovski-snovksi at sige det, men vi ved jo udmærket godt, at der aldrig var blevet bygget en Storebæltsbro i Danmark, hvis det var blevet lagt ud til folkeafstemning,« udtalte Mogens Lykketoft til TV2.

Duer ikke

Men det argument duer ikke, mener Rasmus Nordqvist.

»Man skal selvfølgelig ikke lægge alle mulige ting ud til folkeafstemninger. Det går vi heller ikke ind for. Men til gengæld mener vi, at vi skal have et mere involverende demokrati, som folk får lyst til at deltage i i et videre omfang end i dag,« forklarer han.

Derfor har partiet bl.a. fået gennemført et forslag om, at danskere, hvis de kan samle 50.000 underskrifter, kan få et beslutningsforslag på dagsordenen i Folketinget.

Find balance

Også Venstres EU-ordfører, Jan E. Jørgensen, mener, at det er nødvendigt at finde den rette balance.

»Vi skal ikke have en model som i Schweiz, der sætter alle mulige ting til afstemning. Og i Danmark forhindrer grundloven os jo også i at sætte f.eks. skattespørgsmål på dagsordenen,« siger han og fortsætter:

»Men jeg tror også, danskerne er glade for, at de ikke skal tage stilling til alle mulige politiske ting, men at de har politikerne til at gøre det for sig. Og når det gælder afgivelse af suverænitet, er det selvfølgelig noget, danskerne skal stemme om,« siger han.

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra Mogens Lykketoft.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Del artiklen

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.