Indland

»Det er endnu en skandale med sundhedsdata«

Politikere og patientforening retter skarp kritik mod Region Hovedstaden og frygter, at regelbrud underminerer patienternes tillid.

Ifølge en kulegravning, som Datatilsynet er i gang med, har op mod 20.000 brugere i regionen i årevis fejlagtigt haft adgang til elektroniske patientjournaler. Arkivfoto: David Bering/Polfot

Region Hovedstadens lemfældige omgang med fortrolige og personfølsomme oplysninger om patienter risikerer at skade borgernes og patienternes tillid til, hvad der sker med deres data i sundhedssystemet.

Patientjournaler

Retssikkerhed

  • Jyllands-Posten kunne søndag fortælle, at over 52.000 brugere i 2015 havde adgang til det elektroniske patientjournalsystem i Region Hovedstaden, og at op mod 20.000 svarende til 40 pct. ikke burde have haft adgangen.
  • Det viser oplysninger fra Datatilsynet, som er i gang med en omfattende undersøgelse af regionens sikkerhed omkring de elektroniske patientjournaler.
  • Regionen erkender, at procedurerne har været utilstrækkelige, og er i gang med at stramme op.

Sådan lyder reaktionen fra både politikere og patientforeningen Danske Patienter på baggrund af Jyllands-Postens omtale søndag af, at Region Hovedstaden ifølge flere sundhedsjurister har begået lovbrud og sjusket med fortrolige og personfølsomme oplysninger om patienter, der har været indlagt på regionens sygehuse. Ifølge en kulegravning, som Datatilsynet er i gang med, har op mod 20.000 brugere i regionen i årevis fejlagtigt haft adgang til elektroniske patientjournaler, bl.a. fordi regionen har undladt at lukke for adgangen, når medarbejderne er stoppet eller har fået job på et andet sygehus.

»Det er rigtig ærgerligt og bekymrende, at vi ser disse eksempler på, at man ikke overholder retningslinjerne,« siger Morten Freil, direktør i patientforeningen Danske Patienter.

»Det er helt afgørende, at man kan dele data i sundhedsvæsenet, for det er med til at sikre kvalitet og redde liv. Derfor er det helt afgørende, at man overholder retningslinjerne, for ellers skubber man til den mistillid og utryghed, der er i befolkningen for, hvor ens data ender, og så ender vi enten med, at vi ikke kan dele data, eller at vi får nogle regler, som er så stramme, at det går ud over kvaliteten i behandlingen,« siger Morten Freil, der kommer med en stærk opfordring til landets øvrige regioner om at undersøge, om de heller ikke overholder reglerne.

Morten Freil hæfter sig ved, at der ikke er konstateret massivt misbrug af de elektroniske patientjournaler i Region Hovedstaden, men det er ifølge direktøren vigtigt at sikre sig mod misbrug.

»Det her er ikke en sag om misbrug af data, men om sløseri med adgangen til data, og her må man sørge for at få strammet op, så man overholder retningslinjerne,« siger Morten Freil.

Går ud over tilliden

Enhedslistens sundhedsordfører, Stine Brix, vil stille spørgsmål til sundhedsminister Sophie Løhde for at få hende til at sikre, at der ikke er lignende problemer i de øvrige regioner.

»Det her er endnu en skandale med sundhedsdata, der føjer sig til andre, vi kender i forvejen,« siger hun og henviser til regionernes ulovlige indsamling af patentdata fra de praktiserende læger og et ulovligt register over rituelle omskæringer af drengebørn.

Region Hovedstaden beskyldes for sjusk med følsomme patientdata

»Sådanne sager er med til at ryste den tillid, som er så afgørende for, at man som patient betror sine data til sundhedssystemet. Derfor er det her en ret alvorlig sag, hvor reglerne klokkeklart er overtrådt,« siger Stine Brix, der i lighed med Danske Patienter opfordrer regionerne til at gå deres egen administration af reglerne kritisk igennem.

»Det kan være uhyre skadeligt for sundhedsvæsenets mulighed for at fungere, hvis man ikke tager det her alvorligt,« siger Stine Brix.

Hurtig oprydning

Sundhedsminister Sophie Løhde ser frem til, at regionen hurtigt får ryddet op:

»Patienterne skal kunne stole på, at der er ordentligt styr på deres helbredsoplysninger. Og derfor forventer jeg også, at Region Hovedstaden hurtigst muligt sikrer, at det kun er de medarbejdere, der skal have adgang til patientoplysningerne, som har det, og ikke alle mulige andre. Regionen må se at få ryddet fuldstændig op i en fart.«

Liberal Alliances sundhedsordfører, May-Britt Kattrup, kalder regelbruddet i Region Hovedstaden »uacceptabelt«.

»Det er samtidig en trussel for vores unikke sundhedsdatasystem, som man ser misundeligt til i mange dele af verden. Hvis først patienterne mister tilliden til, at de kan afgive deres sundhedsdata, mister vi også det unikke system, som har været med til at gøre behandlinger og medicin bedre,« siger May-Britt Kattrup.

De Radikales sundhedsordfører, Lotte Rod, tager ligeledes afstand fra Region Hovedstadens administration af reglerne.

»Som borger skal man kunne stole på, at det offentlige passer godt på vores oplysninger, og derfor er det fuldstændig uacceptabelt, når der ikke er styr på det,« siger Lotte Rod.

Følg
Jyllands-Posten
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Indland

Danmarksbilleder: Vinterens lys

Jyllands-Postens fotografer er vidner til både hverdagen og livets store begivenheder. Følg med her og se et nyt danmarksbillede alle hverdage.
Annonce
Annonce
Her laves 35 mio flasker vin om året: Og i tre dage opfordres til sanseløs druk
Med sine alsidige lokalklimaer og en produktion af 35 mio. flasker vin årligt er Israel en ambitiøs spiller på vinmarkedet, selv om alkohol for mange israelere er forbeholdt festdage. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her