Indland

Region Hovedstaden beskyldes for sjusk med følsomme patientdata

I årevis har der været næsten 20.000 for mange brugere i det elektroniske patientjournalsystem i regionen, som skarpt kritiseres af sundhedsjurister.

Vicedirektør i regionens it-center Pia Kopke erkender, at procedurerne har været utilstrækkelige. Regionen er nu ved at rydde op. Arkivfoto: Carsten Andreasen.

Region Hovedstaden beskyldes af flere sundhedsjurister for lovbrud, sjusk og lemfældig omgang med fortrolige og personfølsomme oplysninger om patienter, der har været indlagt på regionens sygehuse.

Datatilsynet er i øjeblikket i gang med en kulegravning af regionens sikkerhed omkring de elektroniske patientjournaler, og det viser sig, at der i årevis har været op mod 20.000 brugere i regionen, der fejlagtigt har haft adgang til patientjournalerne. Bl.a. har regionen undladt at lukke for adgangen, når medarbejdere er stoppet eller har fået job på et andet sygehus, ligesom regionen i interne mødereferater har erkendt, at »en del medarbejdere har roller, der giver adgang til data, ud over hvad deres funktion tilsiger, at de har behov for«.

Region Hovedstaden oplyser, at ca. 7.000 ikkesundhedspersoner som portører, receptionister, lægesekretærer, socialrådgivere og økonomiansatte i dag har adgang til patientjournalsystemet. Samtidig fremgår det af korrespondance mellem Region Hovedstaden og Datatilsynet, som Jyllands-Posten har fået aktindsigt i, at læger, sygeplejersker, radiografer og andre med en bred adgang til patientjournalerne har haft mulighed for at læse i samtlige patientjournaler på det sygehus, de er ansat på – og for at læse i patientjournaler fra andre sygehuse i regionen.

Ifølge sundhedsjurist Kent Kristensen, Syddansk Universitet, er der tale om et klokkeklart brud på både persondataloven, sundhedsloven og sikkerhedsbekendtgørelsen.

»Regionen udviser en enestående mangel på respekt for reglerne,« siger Kent Kristensen, som støttes af professor Mette Hartlev fra Københavns Universitet.

Vicedirektør i regionens it-center Pia Kopke erkender, at procedurerne har været utilstrækkelige. Regionen er nu ved at rydde op.

Ifølge formand for Danske Regioner Bent Hansen er det »uacceptabelt«, at regionerne stadig ikke har styr på it-sikkerheden.

Følg
Jyllands-Posten
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Indland
Annonce
Annonce
Campingtendenser 2018: Vi skal lære at sige glamping
Eksperten Anne-Vibeke Isaksen fortæller om aktuelle campingtendenser og viser vej til nogle af de mest specielle og spændende campingpladser, det er værd at besøge i Danmark og Europa i 2018. 
Se flere
Biler
Den klassiske Volvo stationcar er tilbage
Har du savnet den ikoniske store svenske stationcar med plads til det hele, så er der håb forude. Til august er Volvo klar med en ny V60, der er større end den gamle V70. 
Se flere
Hold computeren sund: Undgå at hente disse programmer
Er din computer langsom, så hold dig fra at hente diverse optimeringsprogrammer, lyder rådet fra computerekspert. De har alligevel ingen virkning, siger han. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her