Indland

Optikere finder livstruende sygdomme i kundernes øjne

Louis Nielsen og Profiloptik bruger ny teknologi til at finde blodpropper, kræft og grøn stær.

Foreningen af Praktiserende Speciallæger er skeptiske over for optikernes nye praksis. DALHOFF CASPER

Et besøg hos optikeren kan ende med meget mere end et par nye briller eller et årsabonnement på kontaktlinser.

Landets to største optikerkæder Louis Nielsen og Profil Optik har indført en synstest, der kan afsløre uopdagede øjenlidelser, som i værste fald kan være livstruende.

De såkaldte fundus-kameraer kan fotografere nethinden og måle trykket i øjnene og dermed afsløre bl.a. cyster og kræftknuder. Ifølge kæderne har teknologien allerede resulteret i opdagelser af hundredvis af problematiske øjenlidelser i Danmark, skriver TV 2.

Øjenlæger: Optikere gør ikke arbejdet færdigt

Hos Louis Nielsen, der tilbyder det særlige eftersyn til samtlige kunder, der alligevel skal have tjekket øjnene, har man ikke alene reddet synet på 70 mennesker, man har også reddet ni menneskers liv, siden man indførte teknologien i fjor. Det fortæller direktør Mads Nygaard.

Synstjekket kan være med til at afsløre tegn på øjensygdomme som grøn stær og AMD samt diabetes og forhøjet blodtryk.

Optikere udvider forretningen: Vil spotte diabetes, tumorer - og redde liv

Foreningen af Praktiserende Speciallæger er dog skeptiske over for optikernes nye tilbud.

Det kan gøre en masse kunder unødigt urolige, mener næstformand i foreningen, Peter Koefoed Tingsgaard.

»De bruger en undersøgelse og teknologi på en måde, der ikke er faglig korrekt. De gennemfører undersøgelserne på en pupil, der ikke er udvidet, og det betyder, at de billeder, man får ud, ikke giver de informationer, man skal bruge for at træffe en rigtig diagnose,« siger han til TV 2.

Følg
Jyllands-Posten
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Indland
Annonce
Gaming-bærbare: Når kun det vildeste er vildt nok
Hvor vildt bliver det, hvis du beder om den bedste gamingbærbare, du kan få? Ganske voldsomt, afslører denne test, hvor vi fokuserer på populære, kompromisløse monster-maskiner. 
Se flere
Gaming-bærbare: Når kun det vildeste er vildt nok
Hvor vildt bliver det, hvis du beder om den bedste gamingbærbare, du kan få? Ganske voldsomt, afslører denne test, hvor vi fokuserer på populære, kompromisløse monster-maskiner. 
Se flere
Frivilligheden blev fejret: Rap fra Gellerup, frivilligsuppe og over 100 frivillige organisationer
De frivillige blev fejret i Ridehuset Aarhus, da frivillighovedstaden søndag eftermiddag åbnede officielt. Over 5.000 gæster deltog i arrangementet i løbet af dagen ifølge tal fra europæisk frivillighovedstad. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her