Holst beklager udtalelser, men sagen fortsætter

Misbrug: Forsvarsministeren havde ikke »til hensigt at lyve«, beklager han. Men sagen om mulig misbrug af offentlige midler fortsætter, understreger Region Syd.

Artiklens øverste billede
Det var en tydeligt presset Carl Holst, der torsdag mødte pressen efter et samråd om den danske krigsdeltagelse i Irak og Afghanistan. Foto: Joachim Adrian/Polfoto

Efter flere dages hårdt pres skiftede forsvarsminister Carl Holst (V) torsdag kurs og kom med sin første beklagelse i sagen om muligt misbrug af offentlige midler til at føre privat valgkamp for.

Holst har hidtil fastholdt, at hans nye spindoktor, Christian Ingemann, ikke var hans personlige assistent, mens Holst var formand i Region Syddanmark, og at Ingemann ikke førte folketingsvalgkamp for Holst.

Engell: Carl Holst har utroligt mange fjenderMen efter flere medier har fremlagt dokumentation for, at Ingemann har sendt valgkampsmails og valgrelaterede debatindlæg for Holst til medierne – og efter Ekstra Bladet offentliggjorde et brev fra Carl Holst selv til statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) om, at Ingemann tidligere har været personlig assistent – valgte Holst at skifte forklaring til offentligheden.

»Jeg skal beklage, at jeg har fået udtrykt mig på en måde, der giver indtryk af, at han ikke var min personlige assistent,« lød det nu fra Carl Holst.

Tidligere på ugen lød det ”udtryk” således fra forsvarsministeren:

»Jeg kan godt forstå, at man er kritisk, hvis man får det indtryk, at vi har haft ansat en mand som en særlig rådgiver eller som en personlig assistent for mig. Men det er heller ikke det, han har været ansat til,« sagde Holst eksempelvis tirsdag.

Valgkamp er afgørende

Holsts afløser som regionsrådsformand i Region Syd, Stephanie Lose (V), finder det ganske naturligt, at Carl Holst nu også selv erkender, at han har haft en personlig assistent, når det – ifølge hende – har været klart for enhver.

Sagen består ikke så meget i, om han har haft en personlig assistent, for det er ikke nødvendigvis problematisk. Det afgørende er, om han har brugt sin personlige assistent til at føre valgkamp for sig.

Stephanie Lose (V), regionsrådsformand, Region Syd

Men det får ikke sagen til at forsvinde, for sagen drejer sig om noget helt andet, understreger Stephanie Lose.

»Sagen består ikke så meget i, om han har haft en personlig assistent, for det er ikke nødvendigvis problematisk. Det afgørende er, om han har brugt sin personlige assistent til at føre valgkamp for sig,« siger hun.

»Og når man kombinerer ansættelsesforholdet med de ting, der har været fremme i pressen, så er der nogle indicier for, at hans personlige assistent har ført valgkamp,« fortsætter Stephanie Lose.

Til spørgsmålet om hvorvidt den personlige assistent har ført valgkamp – hvilket han ifølge eksperter ikke måtte som embedsmand – åbner Carl Holst nu også for, at reglerne kan være brudt. Hidtil har han fastholdt, at alle regler er fulgt.

»Jeg skal beklage, hvis der er en gråzone, der har været overtrådt,« sagde Holst.

Spørgsmålet om regelbrud skal vurderes af Statsforvaltningen i forhold til, om der skal rejses en tilsynssag.

»Jeg synes, det vil være korrekt at afvente undersøgelsen: Der er en gråzone, og hvis jeg har ramt udenfor skiven, skal jeg selvfølgelig beklage det,« sagde Carl Holst.

»Absurd teater«

Hans møde med pressen fandt sted efter et samråd i Forsvarsudvalget om Holsts udtalelse om, at Danmark gik i krig i Irak i 2003, »fordi der var masseødelæggelsesvåben. Den begrundelse var forkert. Punktum«. Udtalelsen står i direkte strid med VKO’s hidtidige begrundelse for krigen.

Flere gange under samrådet måtte Holst duppe panden og gentagne gange læne sig over til sin sidemand, Forsvarsministeriets departementschef, Lars Findsen, for at få vejledning om, hvordan han skulle svare på spørgsmålene. Han kom med meget korte svar, afviste at besvare flere spørgsmål og henviste flere gange spørgerne til at spørge i Justits- eller Udenrigsministeriet.

Under hele samrådet var der samtidig dyb tavshed fra samtlige blå ordførere, der ikke mælede så meget som ét eneste ord under det 82 minutter lange møde. Ingen fra Venstre, Dansk Folkeparti, Konservative eller Liberal Alliance følte sig kaldet til at stille ”hjælpsomme” spørgsmål, der måske kunne have trukket samrådet i en lidt venligere retning for ministeren.

Dommen fra oppositionen lød efter mødet på »absurd teater« fra Enhedslisten, der ligesom Socialdemokratiet kalder ministeren i nye samråd, fordi »samrådet rejste flere spørgsmål, end det besvarede«.

»Det er en dybt pinlig sag for forsvarsminister Carl Holst. I dag har han indrømmet, at han har talt usandt. Det er i sig selv alvorligt, men endnu værre er det, at Carl Holst nægter at oplyse, hvordan Ingemann har medvirket til Holsts valgkamp som folketingskandidat. Derfor er opfordringen klar: Fortæl sandheden. Indrøm, hvad der er foregået. Vores tillid til Holst bliver mere og mere tyndslidt,« siger politisk ordfører Nicolai Wammen (S).

På Christiansborg var Venstre-folk uden for citat torsdag desuden optagede af, at spindoktor-sagen med brev-lækagen til Ekstra Bladet er flyttet fra Region Syddanmark og ind i regeringens mest centrale gemakker.

Brevet blev den 19. august sendt til regeringens ansættelsesudvalg, der foruden Løkke består af finansminister Claus Hjort Frederiksen (V) og udenrigsminister Kristian Jensen (V). Foruden de tre ministre kan en række centrale embedsmænd også have haft adgang til brevet, der altså endte i Ekstra Bladet.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Del artiklen