Er Djurs Sommerlands "Afrikaland" racistisk?

I 20 år har "Hottentot Karrusellen" og "Kannibal Gryderne" været en del af forlystelsesparken. Men nu er debatten startet, om hvorvidt det er racistisk og stødende.

Artiklens øverste billede
Der er startet en underskriftsindsamling på nettet, hvor folk mener, at Djurs Sommerlands "Afrikaland" skal lukkes.

En svingtur i "Hottentot Karrussellen" eller "Kannibal Gryderne" i Djurs Sommerland lyder måske som noget meget uskyldigt for nogle.

Men for andre er forlystelsen racistisk og nedladende mod sorte.

Det mener blandt andre Josef Nielsen, som er formand for African Empowerment Center Denmark. Sammen med Everyday Racism Project DK håber han, at Djurs Sommerland vil skrotte forlystelserne, når han fremviser en masse underskrifter.

"Forestil dig, at Djurs Sommerland havde lavet et "Jødeland" med nogle jøder med lange spidse næser iført beskidt KZ-tøj inde i midten, hvor folk så kunne køre i karrusel rundt om dem og pege fingre af dem. Gad vide om folk så stadig ville mene, at det var okay og sjovt," siger Josef Nielsen til Jyllands-Posten.

"Jeg sætter spørgsmålstegn ved, om vi ikke skal beskytte vores børn og sørge for, at de vokser op og får et godt selvværd i stedet for, at dem med afrikansk baggrund skal have et billede af sig selv som kannibaler og hottentotter eller en anden negativ og stereotyp fremstilling af sig. Det er egentlig bare for at beskytte vores børn," siger han og slår fast, at stereotyper som disse ikke er sjove - slet ikke for dem det handler om.

Der har været delte meninger om, hvorvidt Djurs Sommerland skal lytte til protesterne mod "Afrikaland" eller ej, og derfor er debatten på Djurs Sommerlands Facebook-side også blevet meget ophedet de seneste dage.

Der er en del, der støtter lukningen af "Hottentot Karrussellen" eller "Kannibal Gryderne", men langt de fleste i debatten mener, at de overreagerer, og at "man som dansker ikke kan sige noget uden at blive opfattet som racist".

"Ligeså snart det handler om sorte, så har vi fra kolonitiden en ide om, at dem kan vi godt gøre grin med, for de er jo dumme og ikke nær så menneskelige som os andre. Derfor kan vi fremstille dem som kannibaler og hottentotter og mindre civiliserede end os andre. Det er det selvbillede, som vores børn skal vokse op med. Og når de så spørger deres forældre, om der er kannibaler i familien eller om det er sådan, at deres forfædre ser ud, så er det os forældre, der står og skal svare dem," siger Josef Nielsen, der selv har afrikanske rødder.

Han fortæller, at han gerne vil være med til at skabe en debat om, hvorvidt det er okay at have sådan et "Afrikaland" i en forlystelsespark.

En online underskriftindsamling mod de to forlystelser har i skrivende stund knap 869 underskrivere.

"Det vil klæde Djurs Sommerland at få udskiftet alt deres kolonistiske og racistiske underholdning, herunder Westernland med indianerbyerne og Mexicoland. Hvorfor behovet for at bruge og bevare racistisk kolonialisering som grundtema? Børn har en ret til at blive beskyttet mod racismen," skriver en på online-underskriftsindsamlingen.

Men langt de fleste kommentarer på hjemmesiden er fra folk, der ikke synes, at Djurs Sommerland skal lukke "Afrikaland".

Det tog heller ikke lang tid før der blev lavet et modsvar til underskriftsindsamlingen "Djurs Sommerland! afskaf jeres racistiske "Hottentotkarussel"!". Den er kommet til at hedde: "Vi støtter Djurs Sommerland som det er".

Djurs Sommerlands adm. direktør Henrik B. Nielsen beklager, at der er nogle, der mener, at "Afrikaland" er racistisk.

"Djurs Sommerland er bygget op omkring en række forskellige temalande, som blev etableret helt tilbage i 1981. Vi har både "Piratland", "Mexicoland", "Afrikaland" og "Bondegårdsland". Det er klart, at vi ikke på nogen måde har haft til hensigt at støde nogen som helst, da vi etablerede temalandene. Og hvis det er tilfældet, så skal vi selvfølgelig beklage det – det er der ingen tvivl om," siger han til Jyllands-Posten.

Han fortæller, at alle henvendelser med ros, ris og forbedringsforslag bliver taget med i en evalueringsproces om, hvordan Djurs Sommerland kan forbedres og ændres - og det gør denne kritik også.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.