Kommune: Busselskab sætter handicappede børns sundhed på spil

Børn med handicap venter i timevis. Frustreret mor: "Det er godstransport det her"

Artiklens øverste billede
Børn med fx. autisme skal helst have fast rammer og strukturer i deres hverdag. Det har været umuligt på grund af fejl fra busselskab.

"Alle forældre ønsker vel at se tilbage på deres barns skolestart med glæde, men vores har været syltet ind i problemer."

Sådan beskriver Rie Hedenborg sine oplevelser med Handicap Befordring A/S, som hver dag transporterer hendes søn til og fra skole.

"En morgen tog det 80 minutter at komme i skole. Ud over, at jeg ikke vil byde et normalt barn at sidde i en bus med børn, de ikke kender i 80 minutter, så har vi at gøre med børn, der har brug for faste rammer."

Rie Hedenborgs søn er seks år gammel og er autist med en svær grad af ADHD. Familien bor i Roskilde, og sønnen går i en distriktsskole 12 km fra hjemmet.

Problemerne har været så store, at Gentofte Kommune i sidste uge skrev til Movia, som står for udlicitationen af kommunernes opgaver, og krævede, at forholdene forbedres, fordi "børnenes sundhed er på spil".

"Fra første dag var der dømt fuldstændig kaos med op til to timers forsinkelse. Mange af børnene er autister og har brug for en fast struktur," fortæller Ditte Young.

Hendes søn på seks år går i institutionen Troldemosen i Gentofte. Også her har Handicap Befordring vundet udbuddet og står for handicaptransport.

Direktør i Handicap Befordring A/S, Frank Nissen, er helt enig i, at busselskabet ikke har leveret en ordentlig service.

"Vi har meget stor forståelse for den situation, som vi har sat børn og forældre i. Vi føler et stort ansvar for de her forældre. Vi har bedring for hver dag, der går, men det går for langsomt," siger han.

Epileptisk pige efterladt i vejkanten

Ditte Young har hørt om problemer med Handicap Befordring A/S fra flere andre forældre i Troldemosen.

"Den værste oplevelse, jeg har hørt om, er en epileptisk pige på 16 måneder, der bliver sat af i en klapvogn uden for bopælen. Moderen opdager heldigvis, at hun er der, men da hun kommer ned, har datteren et epileptisk anfald."

Kritikken af Handicap Befordring A/S er kommet fra forældre i flere kommuner på Sjælland, og i Holbæk har den fået konsekvenser.

"De har ikke kunnet levere den vare, de lovede. Derfor har vi nu sat gang i en plan B, hvor vi er begyndt at lede efter et nyt busselskab, der kan løse opgaven korrekt," udtalte Direktør for stabe, Borger- og Organisationsservice samt Trafik og Ejendomme, By og Landskab Erik Kjærgaard Andersen den 19. august til Tv2 Øst.

Holbæk kommune har dog endnu ikke fundet en afløser for Handicap Befordring A/S, hvilket betyder, at det stadig er det upopulære firma, der står for transporten til kommunens institutioner.

En af de forældre, der har klaget over Handicap Befordring A/S, er Thea Lind. Hun har en datter på 14 år, som er multihandicappet og tit bliver syg.

Datteren skulle tidligere køre en halv time i bus fra familiens hjem i Roskilde til en institution i Holbæk for at komme i skole, men nu tager turen med Handicap Befordring A/S ifølge Thea Lind over halvanden time.

"Det tapper hende for energi, så den sparsomme energi, hun har, bliver brugt på at køre i bus i stedet for i skolen."

Thea Lind har flere gange prøvet at kontakte Handicap Befordring A/S, for at høre om køreplanen eventuelt kunne ændres, men hun fik at vide, at hvis tidspunktet ikke passede, så måtte hun selv køre sin datter i skole.

"Det er godstransport det her. Det handler om penge og om køreplaner, intet andet," siger hun.

Direktør i Handicap Befordring A/S, Frank Nissen, afviser, at busselskabet skulle have samme tilgang til transport af handicappede som til transport af varer:

"Under ingen omstændigheder tænker vi godstransport. Vi har mange års erfaring i borgere med særlige behov, og der er ikke nogen, der er mere kede af det, end jeg er."

Problemer med it-system

Både Thea Lind og Rie hedenborg har oplevet, at køreplaner pludselig bliver ændret, uden at forældrene får besked. Thea Lind har ventet på bussen i en halv time, hvorefter chaufføren informerede hende om, at køreplanen var blevet ændret i løbet af natten.

"Hovedproblemet er den manglende information, at vi ikke får at vide, at nu vil der ske det og det. Der mangler respekt, at familierne bliver taget alvorligt, og at vores børn bliver varetaget på en ordentlig måde," siger Rie Hedenborg.

Problemerne med køreplaner, der bliver ændret natten før afhentning, skyldes ifølge Frank Nissen, at et nyt it-system har fejlet. Systemet blev startet d. 1 august, og selvom Handicap Befordring A/S har fordoblet antallet af ansatte, skaber det stadig problemer.

Den manglende kommunikation og de mange ændringer i køreplaner, rutiner og hvilke chauffører, der kører børnene, kan skabe utryghed for de handicappede børn.

"Der er børn med autisme, der slet ikke kan klare bare det, at det den ene dag er en hvid bus, og den anden dag er en blå, der henter dem," forklarer Thea Lind.

Handicap Befordring A/S har undskyldt for de mange problemer virksomheden har haft i august.

"Vi er overgået pr 1. august til et nyt it system og har gevaldige problemer. Vi arbejder i døgndrift for at komme det her til livs, og vi er rigtig kede af den situation, vi har bragt forældrene i. Man må forvente, at vi har styr på tingene, og det har vi ikke haft," siger direktør Frank Nissen.

Undskyldningen er dog ikke nok til at tilfredsstille Thea Lind:

"Hver gang siger de, at det er deres it-system. Rend mig. Det kan godt være, at det har været nede, men det er deres holdning, den er gal med. Jeg mener på ingen måde, at de er de ret til at køre med vores børn," siger hun.

Selvom Holbæk kommune har meldt ud, at den leder efter en afløser for Handicap Befordring A/S, er det ikke nok til at berolige Thea Lind. Hun har ikke fået nogle informationer om, hvad der nu skal ske i kommunen, eller hvornår det sker.

I Gentofte kommune har problemerne med Handicap Befordring A/S også affødt en reaktion fra kommunen. I et brev dateret den 21. august skriver lederen af Sociale Institutioner og Familiepleje, Søren Kjellerup, til Movia, at det er blevet kommunen bekendt, at forholdene for transport med Handicap Befordring A/S er "helt uacceptable".

"Gentofte Kommune kan ikke forsvare disse forhold hverken overfor børn og forældre eller Troldemosen. Der er tale om så graverende forhold, at børnenes sundhed er på spil, og Gentofte Kommune skal hermed anmode om, at forholdene rettes op øjeblikkeligt. Vi forventer således, at buskørslen fra på mandag foregår som aftalt i kontrakten mellem Gentofte Kommune og Movia og ifølge de aftaler, der er indgået med forældrene om afhentning af deres børn," skriver han i brevet.

Direktør Frank Nissen vil ikke kommentere på, hvilken effekt problemerne har haft på børnenes helbred, men den hårde kritik fra Gentofte kommune ser ud til at have haft en vis indflydelse på serviceniveauet fra Handicap Befordring A/S.

Det fortæller Stig Hjaltalin, som er forstander på Troldemosen i Gentofte, institutionen som Ditte Youngs 6-årige søn går i.

"Der har været nogle udfordringer fra starten, og det har været rigtig skidt, men det er blevet bedre siden i mandags. Det er tæt på at være tilfredsstillende."

Stig Hjaltalin fremhæver, at børnene nu ikke sidder lige så længe i busserne på vej til og fra Troldemosen, men han indrømmer, at det har været en hård måned for børnene.

"Det har varet en lille måned, der har været uacceptabel. Der er børn, der har siddet rigtig længe i busserne, og der er nogle af børnene, der har været meget kede af det," siger han.

Også Rie Hedenborg har oplevet forbedringer, men hun tør ikke tro på at det holder.

"De siger, at nu går det meget bedre, men jeg sidder stadig med en dårlig mavefornemmelse. Bare fordi det går godt for tyve andre familier, undskylder det ikke, at det stadig går dårligt for fem. Det skal fungere for alle."

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.