- For abonnenter
Økonomien halter, elevtallet falder, og lærerne flygter: Uddannelsestilbud til udsatte unge er presset
Undervisningsministeren erkender, at der er problemer med de nye FGU-uddannelser, der skulle hjælpe tusindvis af unge i gang med uddannelse og arbejde. Hun åbner for politiske drøftelser.
Den 22-årige Isabella Olsen havde regnet med én hjælpende hånd, men endte med at blive kastet mellem seks forskellige.
Alt, hun manglede for at komme ind på drømmestudiet, var at få en bestået 02-karakter i dansk og matematik på 9. klasses niveau. Det mål nåede hun aldrig, da hun afsluttede folkeskolen i 2017, eftersom hun frem til 5. klasse brugte mere tid i sygesengen som nyrepatient, end hun gjorde på skolebænken, fortæller hun. Hun kom bagud fra start og indhentede aldrig sine jævnaldrendes faglige niveau.
Men i august 2019 fik Isabella Olsen en livline, der fik hende til at tro på, at drømmeuddannelsen som kosmetiker alligevel kunne være inden for rækkevidde. Her præsenterede politikerne de nye FGU-uddannelser (forberedende grunduddannelse), som erstattede de gamle produktionsskoler. FGU’erne skulle hjælpe hende og de ca. 45.000 andre unge danskere under 25 år, der er endt i en form for limbo efter folkeskolen uden hverken job eller uddannelse at stå op til om morgenen.
Men nu efter knap tre år i drift er FGU’erne præget af styrtdykkende elevtal, millionunderskud og stor udskiftning og fyringsrunder blandt lærerne. En situation, der ifølge Isabella Olsen har gjort, at uddannelsen aldrig blev den hjælpende hånd, hun havde brug for.