To professorer peger på statsministeren og topembedsmand som ansvarlige for spionskandalesag

Erfaringen viser, at efterretningstjenester arbejder efter ordrer fra regeringen, siger professor med fortid i PET-Kommissionen.

Artiklens øverste billede
I et debatindlæg i Politiken skriver to professorer, at efterretningsskandalen er udtryk for en dyb tillidskrise mellem regeringen, efterretningstjenesterne og Tilsynet med Efterretningstjenesterne. Og de udpeger statsminister Mette Frederiksen og departementschef i Statsministeriet, Barbara Bertelsen, som hovedansvarlige i sagen. Arkivfoto: Jens Dresling

Hvordan er det kommet så vidt, at chefen for Forsvarets Efterretningstjeneste, Lars Findsen, og tidligere forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen nu risikerer op til 12 års fængsel for at have brudt deres tavshedspligt?

Det skyldes ifølge de to professorer fra Københavns Universitet, Morten Heiberg og Rasmus Mariager, begge tidligere ansat ved PET-kommissionen, et stadigt mere politiseret efterretningssystem og ikke mindst statsminister Mette Frederiksen og departementschef i Statsministeriet Barbara Bertelsen.

I et debatindlæg i Politiken skriver de to professorer, at efterretningsskandalen er udtryk for en dyb tillidskrise mellem regeringen, efterretningstjenesterne og Tilsynet med Efterretningstjenesterne.

De understreger, at det er regeringen, som sætter rammerne for efterretningstjenesternes virksomhed og det er regeringen, der godkender tjenesternes aktiviteter. De mener ikke, at sagen har meget med udenlandske magter at gøre. Og de to professorer er ikke i tvivl om, hvor ansvaret skal placeres.

»Til syvende og sidst falder ansvaret for hele miseren tilbage på statsminister Mette Frederiksen og departementschef i Statsministeriet Barbara Bertelsen, der leder henholdsvis regeringens sikkerhedsudvalg og embedsmændenes sikkerhedsudvalg. Udvalgene skal nemlig sikre, at Danmark har et efterretningssystem, der fungerer i samklang med det politiske niveau,« skriver professorerne i debatindlægget.

Det viser sig altid, at efterretningstjenesterne ikke handler som en stat i staten. De handler efter ordrer og retningslinjer, der er udstukket af regeringen.

Morten Heiberg, professor, Københavns Universitet, til Politiken.

»Den gamle fremgangsmåde havde været: Lad os nu undersøge sagen til bunds, før vi drager forhastede konklusioner. Og det viser sig altid, at efterretningstjenesterne ikke handler som en stat i staten. De handler efter ordrer og retningslinjer, der er udstukket af regeringen,« siger Morten Heiberg.

Dermed lægger han sig på linje med vurderingen fra tidligere mangeårig departementschef i Skatteministeriet med indgående kendskab til statsadministrationen, Peter Loft, som siger til Jyllands-Posten:

»Det er utænkeligt, at statsministeren ikke har været indblandet i en beslutning af denne karakter om først at sigte og fængsle landets spionchef efter en bestemmelse, som ikke har været brugt i årtier, og nu sigter Claus Hjort Frederiksen efter den samme bestemmelse. Om det er sket på den ene eller den anden måde, ved jeg ikke, men eftersom alt er så hemmeligt i denne sag, kan det næsten kun ske i regeringens sikkerhedsudvalg.«

Hvad der konkret har fået politiet til at sigte den tidligere forsvarsminister, vides ikke. Men det vakte opsigt, da han i programmet ”Lippert” på TV 2 News i december i fjor – efter at tre landsdommere i en særlig kommissionsundersøgelse havde frifundet FE og de i alt fem hjemsendte – udtalte sig om aftalen mellem Danmark og USA om at tappe oplysninger fra kabler, der løber igennem Danmark.

Samarbejdet har givet Danmark høj status i efterretningsverdenen, betonede han og forklarede, at Danmark »har fået mange nyttige oplysninger« som følge af aftalen.

Claus Hjort Frederiksen sagde også, at han har orienteret Tilsynet med Efterretningstjenesterne om aftalen.

»Nu vil jeg være forsigtig med, hvad jeg siger, og ellers må jeg risikere fængselsstraf, men jeg har været med til at orientere om, at den fandtes,« sagde han.Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Del artiklen