Sygeplejersker har strejket i 54 dage: »Indtil videre går det udmærket«

Løsningen på den igangværende konflikt er ikke blevet mere tydelig efter de første møder mellem forhandlingsparterne. Sygeplejerådet taler om hjælp udefra. Kommunernes Landsforening fastholder, at man vil finde en forhandlet løsning.

Artiklens øverste billede
»Det krav, sygeplejerskerne har, handler jo om penge. Det handler om mere i løn. Det handler ikke bare om at få dem på en anden måde. Så set i det lys, ser det vanskeligt ud,« siger formanden for Dansk Sygeplejeråd, Grete Christensen. Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix

Selvom Dansk Sygeplejeråd (DSR) og arbejdsgiverne i Danske Regioner og Kommunernes Landsforening for første gang i konflikten har genoptaget dialogen, er de ikke rykket en løsning nærmere.

Det er meldingen, efter DSR torsdag morgen har holdt møde med KL’s chefforhandler Michael Ziegler. Onsdag mødtes DSR med Danske Regioners chefforhandler. Der var tale om såkaldte orienteringsmøder - ikke at forveksle med forhandlinger.

Det er jo den danske model. Det er jo sådan, det fungerer. Og en del af den den danske model er også, at vi kan sætte hinanden under pres ved konflikt.

Michael Ziegler, chefforhandler for Kommunernes Landsforening

Michael Ziegler, der også er konservativ borgmester i Høje-Taastrup Kommune, er blevet klogere på, hvordan sygeplejerskerne »ser situationen lige nu«, siger han.

Selvom Michael Ziegler ikke kan se en løsning for sig, er det vigtigt at opretholde dialogen i konflikter, siger han, der også sad ved forhandlingsbordet ved lærerlockouten i 2013 og overenskomstforhandlingerne i 2018.

»Jeg kan godt se, at det er svært. Men nu har jeg forhandlet mange overenskomster, hvor mange af dem har været svære. Og det er lykkedes de fleste gange alligevel at komme i mål.«

Hvad er I uenige om?

»Det kommer som breaking news, det her. Vi er uenige om aflønningen,« siger han ironisk.

»Sygeplejerskerne ønsker noget mere i løn. De er ikke så præcise på, hvad de kræver, men de kræver jo noget mere. Det opfatter jeg som noget her og nu-agtigt og noget på den længere bane. Vi har det synspunkt, at det vi har forhandlet - og det vi forhandler her og nu - er under overenskomst for 2021 til 2024. Det er ikke, hvad der skal ske i 2025 eller 2028.«

KL’s har ikke det synspunkt, at sygeplejerskerne skal have procentuelt mere end pædagogerne, socialrådgiverne »eller nogen af de andre grupper«, tilføjer han.

Konflikten kører på sin ottende uge og nærmer sig rekorden fra 2008. Her strejkede sygeplejerskerne i 58 dage.

Findes der ikke en løsning, vil ca. 6.500 sygeplejersker have nedlagt arbejdet den 7. september. Indtil videre er 53.000 sygehusaftaler blevet udskudt eller aflyst som følge af strejken.

Forhandlerne på begge sider skal nu skal tænke sig om og se efter, om man har overset nogle muligheder, siger DSR’s formand, Grete Christensen, efter mødet.

»Så må vi jo se, om det bliver nødvendigt også at tænke i hjælp et andet sted fra,« tilføjer hun, der ikke har udelukket muligheden for et politisk indgreb.

»Det ser jo rigtig svært ud, fordi det er heller ikke sådan, at de har flere penge med. Det krav, sygeplejerskerne har, handler jo om penge. Det handler om mere i løn. Det handler ikke bare om at få dem på en anden måde. Så set i det lys, ser det vanskeligt ud.«

KL’s udgangspunkt er fortsat at finde en løsning ved forhandlingsbordet, understreger Michael Ziegler.

»Vi har ikke et billede af, at den skal opstå andre steder. Det er os, som parter, der har ansvaret for at finde en løsning. Det er jo den danske model. Det er jo sådan, det fungerer. Og en del af den den danske model er også, at vi kan sætte hinanden under pres ved konflikt.«

Ser du et regeringsindgreb som en løsning?

»Det forholder jeg mig slet ikke til. KL’s opgave er at forhandle med sygeplejerskerne. Og selvom vi er et svært sted lige nu, som også beklageligvis går ud over nogle borgere, så er det der, vi skal finde en løsning. Den skal bl.a. også opstå ved, at at presset gradvist bliver bygget op på os begge to. Om der på et tidspunkt er nogle andre, der taber tålmodigheden med os, er jo helt ude af mine hænder.«

Kommunalt betyder strejken bl.a., at nogle patienter ikke kan udskrives fra hospitaler, fordi kommunerne ikke kan tilbyde dem den nødvendige sygepleje ved hjemkomst.

Hvor længe, kommunerne kan klare en strejke, kan Michael Ziegler ikke sætte en dato på.

»Gjorde man det, så havde man allerede tabt som forhandlingspart. Hvis du siger til din modpart, at på fredag kan du ikke mere, så læner modparten sig jo bare tilbage og venter på, at det bliver fredag.«

Grete Christensen vil ikke svare på, hvor længe sygeplejerskerne har råd til at strejke.

»Indtil videre går det udmærket,« siger hun.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.