FOA afviser ikke register for plejepersonale, men advarer mod panikløsning

En sag om en sosu-hjælper, der ydmygede en ældre, demenssyg kvinde på video, skaber debat om bedre screening for »brodne kar« i ældreplejen.

Artiklens øverste billede
FOA-formand Mona Striib ser ikke noget behov for stærkere screening af sosu-medhjælpere inden ansættelser. Foto: Arkiv

Social- og sundhedshjælpernes organisation, FOA, bakker gerne op om at lade sosu-hjælpere indgå i et nationalt register, der måske kan forhindre »brodne kar« i at få nyt job i ældreplejen.

Men det vil umiddelbart indebære, at sosu-hjælperne skal have en egentlig autorisation, ligesom læger, sygeplejersker og sosu-assistenter har i dag. En autorisation, de kan få frataget, hvis de svigter deres ansvar.

Det siger FOA’s forbundsformand, Mona Striib, efter at TV 2 søndag offentliggjorde en video, hvor en sosu-medhjælper håner og ydmyger en dement kvinde på et plejehjem i Helsingør.

»Vi er bestemt ikke afvisende, hvis der et politisk ønske at give social- og sundhedsassistenterne autorisation. Det må man gerne,« siger FOA-formand Mona Striib til Jyllands-Posten.

Med en formel autorisation følger bl.a. retten til at vurdere patienter, foretage selvstændig sygepleje og give lægeordineret medicin.

Den pågældende 34-årige sosu-medhjælper fra Helsingør er blevet bortvist og politianmeldt, efter at have delt den ydmygende video med en bekendt.

Nu diskuteres det, hvordan lignende sager kan forhindres i fremtiden.

Borgmester med opfordring

Helsingørs borgmester, Benedikte Kiær (K), foreslår, at Folketinget tilføjer sosu-hjælperne i det såkaldte autorisationsregister, der giver Styrelsen for Patientsikkerhed mulighed for at suspendere personale, der forsømmer deres ansvar.

Borgmesteren frygter, at nye arbejdsgivere ikke altid indhenter referencer på kandidater til opslåede job, og at de derved misser vigtig information om eventuelle, kritiske personalesager fra fortiden.

Men FOA-formanden ser ikke noget behov for stærkere screening af sosu-medhjælpere inden ansættelser.

Offentlige arbejdsgivere forventes i forvejen at indhente straffeattest og referencer fra tidligere arbejdsgivere, påpeger hun,

De er dog ikke forpligtet til det, som reglerne er i dag.

»Men med mit erfaringsgrundlag for, hvad kommunerne rent faktisk gør, er det ganske almindelig og udbredt praksis, at man indhenter referencer fra tidligere arbejdsgivere. Så jeg tænker ikke, at det bør være et særligt opmærksomhedspunkt,« siger hun og advarer mod at indføre et egentligt »synderregister« alene for sosu-medhjælpere.

Ingen garanti for tjek

»Som arbejdsgiver har man altid et ansvar for at ansætte dem, man mener er bedst kvalificeret. Vi ved også godt, at der kan stå ting i en personalesag, som man ikke må videregive, men man har en helt naturlig ”studse-tærskel”, som man anvender«.

En studse-tærskel?

»Det betyder, at man selvfølgelig går den ansatte lidt mere på klingen, hvis vedkommende har noget at skjule,« siger Mona Striib.

Kan en ansøger til et job ikke bare lade være med at skrive tidligere ansættelser på sit CV? Er der nogen garanti for, at den kommende arbejdsgiver tjekker de tidligere ansættelser, hvis de ikke fremgår af CV’et?

»Nej, der er ingen garanti. Men det er udbredt praksis.«

Men kan man ikke bare skjule tidligere ansættelser, hvis det er endt dårligt?

»Hvis man skjuler en ansættelse, vil jeg tro, at man virker lidt mistænkelig på den nye arbejdsgiver.«

Jo, men ville arbejdsgiveren opdage det?

»Jeg tror, at hvis man søger et job og har et hul i sin beskæftigelse, bliver der spurgt ind til grunden: ”Hvorfor har du gået ledig dér, når der er stor mangel på arbejdskraft?” og så videre,« siger hun.

FOA-formanden advarer mod at mistænkeliggøre alle ca. 70.000 ansatte på social- og sundhedsområdet ved at gribe til panikløsninger på baggrund af triste enkeltsager. Hun understreger, at den konkrete sag fra Helsingør ikke ville være undgået med et bedre register, for den pågældende medarbejder havde angiveligt ingen forudgående påtaler.

»Det har været en vellidt person uden noget i personalesagen, så ingen ville have skærmet sig mod, at det her dukkede op. Og heldigvis er der reageret prompte,« siger Mona Striib med henvisning til, at den pågældende medarbejder er blevet fyret og politianmeldt.

Sundheds- og ældreminister Magnus Heunicke har sammen med Ældre Sagen, FOA og KL inviteret til ældretopmøde den 30. september og 1. oktober.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.