DR og TV 2 afviser Kristendemokraterne: Valgdebat er forbeholdt partiledere

Kristian Andersen får ikke lov til at repræsentere Kristendemokraterne under valgkampens tv-debatter, lyder det fra DR og TV 2. Kristendemokraterne står fortsat ved deres beslutning.

Artiklens øverste billede
Ifølge Danmarks Radio og TV 2 er det kun Kristendemokraternes formand Stig Grenov, der skal forvente at få en invitation til valgkampens partilederdebatter. Foto: Jens Dresling

Landets to største tv-stationer, Danmarks Radio og TV 2, vil kun have besøg af partiernes respektive ledere - og ingen andre - når de afsluttende tv-debatter i forbindelse med folketingsvalget snart ruller over skærmen.

»Når TV 2 sender partilederrunder, er det partilederen, som er inviteret til at deltage i debatten,« oplyser Ulla Pors Nielsen, chefredaktør for TV 2 Event.

Samme princip gælder hos DR. Det bekræfter nyhedschef Thomas Falbe.

»Det er DR, der bestemmer, hvem vi inviterer til vores programmer. Vi har til en række valgformater inviteret partiets leder, der også tegner de store linjer i partiet. Det er et princip, vi håndhæver over for alle partier, fordi vi gerne vil have, at debatten foregår på lige fod. Vi ønsker ikke at blive gjort til genstand for politisk spil og taktiske overvejelser,« lyder begrundelsen.

Reglerne for, hvem der må deltage i partilederrunderne, er blevet aktuelle, efter Kristendemokraterne mandag fortalte til Dagbladet Holstebro-Struer, at man agter at sende Kristian Andersen i stedet for partiets formand Stig Grenov til de to afsluttende tv-debatter.

»En strategisk beslutning,« der ifølge Stig Grenov er truffet i en erkendelse af, at Kristendemokraterne næppe kommer over spærregrænsen på to procent.

Derfor har partiet valgt at satse benhårdt på vinde et vestjysk kredsmandat i skikkelse af Kristian Andersen og på den måde sikre sig plads i Folketinget.

Kristian Andersen står nemlig stærkt i det vestjyske. Til kommunalvalget i 2017 fik han flest stemmer af alle politikere i Ringkøbing-Skjern Kommune.

Den seneste udmelding fra DR og TV 2 får dog ikke Kristendemokraterne til fuldstændig at skrinlægge planen om at udskifte Stig Grenov til de to afsluttende tv-debatter inden valget.

»Den tager vi dagen før, debatten skal afholdes,« siger formand for landsvalgudvalget hos Kristendemokraterne, Johannes W. Jakobsen.

Han undrer sig over, at både DR og TV 2 så kategorisk lukker døren for alle andre politikere end partilederne til de store debatter.

»Det er to public service-kanaler, der har som deres ypperste mål at videreformidle den demokratiske samtale i Danmark, og så skal man ikke komme som en anden hærmand og bestemme, hvem de enkelte partier skal sende,« siger han og håber, at tv-stationerne »snart kommer på bedre tanker«.

Hvis I så gerne vil have Kristian Andersen til at være ansigtet udadtil, hvorfor gør ham I så ikke til partiets formand?

»Kristian Andersen har opbygget en stærk position, men der har aldrig været sået tvivl om Stig Grenov som formand. For en håndfuld år siden fik vi til opgave at lave en kampagne med gennemslagskraft i medierne og skabe opbakning til partiet. Det har Stig Grenov gjort et fantastisk stort stykke arbejde i.«

Men nu skriver vi trods alt 2019 i kalenderen?

»Ja, men der har ikke været nogen anledning til at drage Stig Grenovs formandspost i tvivl. Vi holder fast i, at det er et fælles projekt, hvor alle bidrager med det, de kan.«

Enhedslistens kulturordfører Søren Søndergaard bakker op om Kristendemokraternes kritik.

»Hvad fanden bilder DR og TV2 sig ind? Selvfølgelig må det være op til partierne selv at bestemme, hvem de lader sig repræsentere af i de store TV-debatter. Det manglede bare,« skriver han på Twitter.

Også Liberal Alliance har tidligere forsøgt at sende en suppleant for partileder Anders Samuelsen til de to tv-stationers paneldebatter.

Partiet gik endda så langt, at man under kommunalvalget i 2009 var klar til at indsætte en anden partileder for en stund, skriver indenrigsminister Simon Emil Ammitzbøll-Bille (LA) på Twitter.

Debatterne blev dengang aldrig til noget.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.