Femårig dreng på Sjælsmark blev nægtet kartofler - men så trådte lokalsamfundet til
Episoden har ført til en fornyet politisk debat om forholdene for børnene på udrejsecentret.
De senere dage er udrejsecenter Sjælsmark i Nordsjælland igen blevet genstand for stor diskussion, efter at en femårig dreng blev nægtet en portion grøntsager på centeret.
Drengen, som bor med sin familie på udrejsecentret, bad i centrets cafeteria om at få en kogt kartoffel og noget broccoli at spise, men det kunne ikke lade sig gøre, fordi grøntsagerne alene bliver lavet til centerets børn under tre år. I stedet fik den femårige banan og salat.
Noget, der gav ramaskrig blandt modstandere af udrejsecentret.
Men nu er foreningen "Sjælsmarks Venner" trådt til og har givet drengen en stor portion kartofler og broccoli. Foreningen skriver i et opslag på Facebook, at drengen lørdag fik overbragt maden.
»Han blev glad,« lyder det fra foreningen, som hver uge uddeler identiske poser med fødevarer til beboerne.
Det er ikke muligt for beboerne at lave deres egen mad på Sjælsmark. De spiser i stedet deres måltider i stedets kantine og kan derfor ikke selv bestemme, hvad de skal have at spise. Men Sjælsmarks Venner har lavet en aftale med en kvinde i nærområdet, som har givet drengens mor lov til at komme forbi og lave maden i hendes køkken.
Episoden med de kogte grøntsager samt en nylig redegørelse fra Ombudsmanden om forholdene på Sjælsmark, har ført til en fornyet debat om forholdene for børnene på centret.
I DR2-programmet Deadline diskuterede politikere fra Alternativet og Dansk Folkeparti lørdag aften, hvordan man skal håndtere de børn, som bor på udrejsecenter Sjælsmark, og deres familier.
»Jeg synes, at de forældre skulle tage deres forældrepligt alvorligt og se at komme hjem,« sagde Dansk Folkepartis Kenneth Kristensen Berth og åbnede samtidig for at tvangsfjerne børnene på Sjælsmark, hvis de mistrives.
Dansk Folkeparti vil dog ikke høre tale om at lukke centret, som borgmesteren i Hørsholm Kommune, hvor centeret ligger, ellers har udtrykt ønske om.
»Det er tydeligt, at løsningen, regeringen har stillet op, ikke virker. For hvis den virkede, ville vi ikke have alle de indberetninger. Det viser jo, at centret ikke dur. Det løser ikke den opgave, som staten håbede på. Vi står med et center, hvor børnene mistrives. Det er åbenlyst og derfor en grund til at lukke det,« har borgmester Morten Slotved (K) sagt til Berlingske.
I Hørsholm Kommune handler 40 pct. af alle underretninger om børns mistrivsel om børn på Sjælsmark, selv om antallet af børn på udrejsecentret kun udgør omkring 2 pct. af kommunens samlede børnetal.
En stor del af børnene, som bor på Sjælsmark, kommer fra lande, hvortil de af forskellige grunde ikke kan sendes tilbage. Og netop det aspekt er vigtigt at huske på, mener Alternativet, som vil give børnene bedre forhold, indtil Danmark lovligt kan sende familierne tilbage til deres hjemlande.
»Så længe de børn er i Danmark, er det vores ansvar som danske myndigheder at passe på dem. Jeg er fuldstændig ligeglad med, hvad de forældre beslutter. Vi skal sørge for, at de børn får naturlige livsudfoldelsesmuligheder. Det gør de ikke på Sjælsmark. Vi skal have dem ud at bo i det almindelige samfund, indtil de kan sendes hjem,« lød det i Deadline fra Alternativets udlændingeordfører Carolina Magdalens Meier.
Da Sjælsmark blev oprettet i 2016, var det ikke meningen, at der skulle bo børn på stedet, men alene voksne afviste asylsøgere. Ombudsmanden vurderede i slutningen af 2018 i en redegørelse, at børnene på Sjælsmark mistrives, og at »uro« og »ensomhed« præger deres hverdag.
»Børn vil gennemgående trives og udvikle sig langt bedre i en almindelig hverdag i det omkringliggende samfund end i en hverdag præget af institutionsforhold, hvor det vil være meget vanskeligt at etablere og opretholde en normal tilværelse,« skrev ombudsmand Jørgen Steen Sørensen i en kommentar til redegørelsen.
Udrejsecenter Sjælsmark blev oprettet under den tidligere regering i 2013. Dengang lød aftalen dog, at myndighederne skulle tage hensyn til børnene, så de fik lov til at fortsætte deres hverdag i børnehave eller skole og først måtte flytte ind på Sjælsmark kort før hjemrejsen.
Den ordning blev skrottet ved regeringsskiftet i 2015, og nu må familierne bo på ubestemt tid på centeret.
Over halvdelen af Sjælsmarks børn har boet på centret i over et halvt år