Indland

Tidligere politichef: Vi snød ikke Tibet-demonstranter

Kai Vittrup, der var chefpolitiinspektør ved Københavns Politi under et kinesisk besøg i 2002, afviser den udlægning, som flere tidligere underordnede politifolk er kommet med.

Kai Vittrup, forhenværende chefpolitiinspektør ved Københavns Politi, kan ikke genkende den udlægning, som hans tidligere underordnede kommer med om proceduren ved et kinesisk besøg. Arkivfoto: Claus Lunde

Ruter blev ændret, men alt skete af hensyn til sikkerheden, og uden skelen til, at de kinesiske gæster ikke ønskede at blive eksponeret for kritiske demonstranter.

Sådan lyder meldingen fra Kai Vittrup, tidligere chefpolitiinspektør ved Københavns Politi, efter at tidligere politiledere torsdag er kommet med opsigtsvækkende udtalelser om, hvad der foregik under bl.a. et besøg fra den kinesiske premierminister i 2002.

De to - daværende motorcykelleder i Københavns Politi, Ole Kahr og tidligere hundeleder Henning Dahl - fortæller til Berlingske og DR, at politiet gjorde sig store anstrengelser for at forhindre fredelige demonstranter i at blive set og vise deres utilfredshed over for den kinesiske delegation.

Man sørgede bl.a. for at placere demonstranterne på én side af kinesernes hotel på Amager, mens den kinesiske korteges rute blev ændret, så den ankom på den anden side af hotellet. Det var en måde at snyde demonstranterne på, forklarer Henning Dahl.

Men det afviser Kai Vittrup, der havde det øverste ansvar for politiets indsats under besøget.

»Det (at man snød demonstranterne, red.) må stå for hans regning. Det var ikke noget med at snyde. De ansøgte om tilladelse til at demonstrere, og der var ingen, der rev flag fra dem eller noget som helst,« siger Kai Vittrup, der tilføjer, at demonstranterne i øvrigt må have været synlige fra kinesernes værelser på toppen af hotellet.

Så der var ikke noget taktisk i, at kortegen kom ind den vej fra, som den gjorde?

»Det mener jeg ikke, at der var. Der var de der muligheder, og så blev den rute valgt. Mange gange gør man det, at man slår en terning, hvis der er flere ruter, og så tager man én af dem, fordi det skal så sent frem som overhovedet muligt af sikkerhedsmæssige grunde,« siger Kai Vittrup, der understreger, at valget af ruter helt og holdent var hans.

Daværende motorcykelleder ved Københavns Politi, Ole Kahr, beretter også om, at politiet valgte en omvej, da den kinesiske leder skulle besøge Udenrigsministeriet og Eigtveds Pakhus. Det skete angiveligt for at undgå, at demonstranter fra Støttekomiteen for Tibet skulle blive set.

Også det afviser Kai Vittrup.

Kan du se, at det kan virke lidt påfaldende, at der er valgt to ruter, som begge har det resultat, at demonstranterne ikke er synlige for den kinesiske kortege?

»Det kan jeg da godt se, men som sagt beslutningen var og er min, og det løber jeg selvfølgelig ikke fra. Det, der spillede ind for mig, var det rent taktiske, altså at vælge den rute, som var den mindst sandsynlige.«

Hvorfor det?

»Sikkerhedsmæssigt. Hvis du vælger den mest sandsynlige rute, og der er nogen, der vil vedkommende (den kinesiske premierminister, red.) noget ondt, så står de der. Derfor vælger man sjældent den,« siger Kai Vittrup, der tilføjer, at den kinesiske premierminister som højtstående person har en såkaldt positionsrisiko, og at man derfor må operere med risikoen for et attentat.

Var de da farlige, de der Tibet-demonstranter?

»Nej overhovedet ikke. Det er ikke dem, jeg taler om. De er helt ufarlige og fredelige, der er ingen problemer med dem. De udgør ingen sikkerhedsrisiko,« siger den tidligere chefpolitiinspektør.

Ifølge ham informerede PET om, at man fra kinesisk side lagde vægt på, at der ikke skulle være synlige demonstrationer.

Fik det jer til at tage nogle forholdsregler?

»Næh. De har jo ret til at demonstrere. Det hverken kan eller skal vi forhindre,« siger han, der tilføjer, at han var »ligeglad« med om kineserne blev bragt i forlegenhed eller ej.

Justitsminister Søren Pape Poulsen (K) besluttede torsdag at udvide Tibetkommissionen til at omfatte alle kinesiske besøg siden 1995, og dermed også det besøg i 2002, da Kai Vittrup havde ansvaret.

»Det er godt, at justitsministeren træffer den beslutning, for ellers kan det blive ved og ved og ved. Det, synes jeg, er helt fint,« siger Kai Vittrup.

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Forsiden lige nu
Om temaet

Hvem bad politiet gribe ind overfor en gruppe Tibet-aktivister under kinesiske statsbesøg – og dermed krænke deres ytringsfrihed? Blev der efterfølgende bevidst løjet om ordren, så både Folketinget, domstolene og befolkningen i tre år har fået urigtige oplysninger? Det er hovedspørgsmålene, som politiklagemyndigheden, domstolene og en undersøgelseskommission nu skal afdække i den såkaldte Tibet-sag. Sagen, der startede med små tibetanske flag, men som har udviklet sig til en skandale.

Redaktionen anbefaler
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her