Dette er en leder: Jyllands-Posten er en liberal avis, hvilket kommer til udtryk på lederplads – mens journalistikken lever sit eget, frie og uafhængige liv. Vi skelner skarpt mellem journalistik og meningsstof.

Dommen over Dennis Christensen i Rusland er i en særlig liga

Et dansk medlem af Jehovas Vidner i Rusland er idømt seks års fængsel som ekstremist. Det siger meget om Putin-regimet.

Jehovas Vidner er et på mange måder løjerligt religiøst samfund. Det har angiveligt 8,4 mio. medlemmer, heraf 14.700 i Danmark. Det er modstander af blodtransfusioner, militærtjeneste og fejring af fødselsdage. Det forkaster kirkens sakramenter, troen på sjælens udødelighed og den treenighedslære om Gud, som de fleste andre kristne har tilfælles.

Det er med andre ord ikke noget, vi ville anbefale, men så længe de ikke skader andre, må de som øvrige trossamfund have lov at være her. Der er jo netop tale om en tro; der er ingen beviser for noget som helst. Grundloven taler om, at »borgerne har ret til at forene sig i samfund for at dyrke Gud på den måde, der stemmer med deres overbevisning«.

FN’s menneskerettighedserklæring er inde på noget lignende, men her tales om religion snarere end gudsdyrkelse. Det må være den kattelem i forhold til internationale forpligtelser, Rusland har tænkt på, da det i denne uge idømte danskeren Dennis Christensen seks års fængsel for at være en ekstremist, der truer den offentlige orden.

Christensens forbrydelse består i at tilhøre netop Jehovas Vidner, der i 2017 blev bandlyst af den russiske højesteret og er på en liste over samfundsfjender, der også omfatter nazister og terrorsympatisører. Danskeren har været i Rusland siden 1995, er russisk gift og aktiv i trossamfundet. En lov fra 1996 anerkender imidlertid kun fire hovedreligioner – kristendom, jødedom, islam og buddhisme. Men andre kristne grupper end den ortodokse har det svært, og missionering er forbudt.

På den baggrund har Christensen »begået en overlagt og alvorlig forbrydelse«, sagde dommeren ifølge Amnesty Internationals mand i retten.

Christensen selv har ifølge Moscow Times kaldt sagen »unfair og vanvittig«, og man kunne ikke være mere enig. Han har været varetægtsfængslet siden maj 2017, da han blev anholdt under en bibellæsning i byen Orjol knap 400 km. fra Moskva.

Det er ingen hemmelighed, at Rusland ikke er et retssamfund. Folk kaldes rask væk ekstremister og terrorister, hvis de ikke er enige med Vladimir Putins enmandsdemokrati. Oligarker og Putins nærmeste kan skovle milliarder væk på udenlandske konti, skønt herkomsten, for at sige det pænt, er grumset. Pressefriheden er imponerende sammenlignet med Nordkorea, men sørgelig i forhold til den vestlige verden. Hvis tidligere støtter bliver modstandere, risikerer de at blive likvideret eller sendt til Sibirien.

Historien om Christensen er imidlertid i en særlig liga. Hvem truer han, og hvad gør ham til en ekstremist? Selv Putin kaldte i december forfølgelsen af Jehovas Vidner for »nonsens«, hvilket ikke har afholdt dommeren i Orjol fra at kende danskeren skyldig. Var man positiv, kunne man se det som et bevis for et uafhængigt retsvæsen, men dommeren har vel bare fulgt loven, og den er skrevet af Putins slæng.

Når Rusland forbyder Jehovas Vidner, kan Kreml måske teknisk argumentere, at de ikke eksisterer og kanske slet ikke er en religion. I det store billede er det uvedkommende. Det bør være lige så tilladt at tilhøre et lidt mærkeligt trosfællesskab som at stille sig op på Den Røde Plads og råbe, at præsidenten er dum. Eller det modsatte, naturligvis. Denne ytringsfrihed eksisterer ikke, og det er en skamplet på Rusland, på Putin og på det, man på de kanter kalder lov og ret. Christensen og andre, der trues af samme skæbne, skal løslades, og det må ske omgående.

Vil du have meninger direkte i din indbakke? Tilmeld dig gratis og få de seneste indlæg fra Jyllands-Postens debatsektion én gang i døgnet – klik her, sæt flueben og indtast din mailadresse. Følg også JP Debat på Twitter

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.