Dette er en leder: Jyllands-Posten er en liberal avis, hvilket kommer til udtryk på lederplads – mens journalistikken lever sit eget, frie og uafhængige liv. Vi skelner skarpt mellem journalistik og meningsstof.

Leder

Giv dog skolen ro

Den kyniske kalkule synes at være, at regeringen får sat folkeskolen på dagsordenen i den valgkamp, der reelt allerede er begyndt.

Selv personer med skyklapper kan ikke være i tvivl om, at et folketingsvalg nærmer sig.

Store annoncer med statsministeren, der fremhæver den antiliberale vækst i det offentlige forbrug. Dansk Folkeparti, der profilerer sin kvindefri ledelse. Socialdemokratiet, der vil tilbage i nærheden af alle for at samle Danmark for at gøre bedre tider gode, eller noget i den retning.

Forligspartier er parate til at forhandle om kortere skoleuge - men kan de blive enige?

Senest har Liberal Alliance følt et behov for at markere sig med et udspil til revision af folkeskolereformen, selv om den kun har været i kraft i fire år.

Ved præsentationen af folkeskoleudspillet tirsdag erklærede statsminister Lars Løkke Rasmussen, at regeringen »grundlæggende ønsker ro om folkeskolen«.

På den baggrund kan det undre, at regeringen allerede efter så kort tid vælger at ændre på reformen.

Den saglige begrundelse er ifølge undervisningsminister Merete Riisager, at folkeskolelovens § 16 b er blevet brugt langt flittigere end forventet. Paragraffen giver kommunerne mulighed for at afkorte undervisningstiden ved at konvertere den understøttende undervisning til bl.a. flere voksne i fagundervisningen.

Dansk Skoleidræt frygter mindre bevægelse med skoleudspil

Hvad der var tænkt som adgang til en vis fleksibilitet, har vist sig at være en gummiparagraf, som kommunerne lystigt har gjort brug af. Isoleret set kan dette dog ikke begrunde, at regeringen vil ændre på andre centrale dele af reformen og atter gøre folkeskolen til politisk kastebold.

Den understøttende undervisning har ikke mindst haft til formål at sætte målrettet ind over for svage elever og herigennem forhindre, at hen ved hver femte elev efter ti års skolegang forlader folkeskolen uden at kunne læse, skrive og regne ordentligt. I fjor viste en rapport Det Nationale Forsknings- og Analysecenter for Velfærd, Vive, at i gennemsnit 5,5 pct. af alle elever forlader folkeskolen uden at gennemføre de afsluttende eksaminer.

Der er tale om en national falliterklæring, og intet i regeringens folkeskoleudspil peger i retning af at få de tal bragt så tæt på nul som menneskeligt muligt.

Det er i orden at få præciseret § 16 b, men ellers skal regeringen afvente den evaluering af folkeskolereformen, der er på vej, i stedet for igen at sende folkeskolen ned med stress.

At regeringen vil sætte de naturvidenskabelige fag i centrum må hilses velkommen. Forskning fra Aarhus Universitet har godtgjort, at nye studerende med en solid matematisk ballast klarer sig bedre end andre studerende. De kommer hurtigere gennem studietiden og kan også se frem til at tjene væsentligt mere end andre kandidater fra universitetet. Færre bliver arbejdsløse, og de er arbejdsløse i kortere tid end andre. Typisk får de også de bedst betalte job, og de stiger hurtigere i løn, viser forskningen.

Fakta: Hovedpunkter i folkeskolereformen fra 2013

Dermed ikke være sagt, at alle folkeskoleelever skal gøres til matematikgenier, men der er al mulig grund til at styrke indsatsen, som regeringen også lægger op til.

Da et bredt flertal står bag folkeskolereformen, er det ingenlunde givet, at regeringen vil kunne få sit udspil igennem, men dette er heller ikke nødvendigvis hensigten.

Den kyniske kalkule synes snarere at være, at regeringen får sat folkeskolen på dagsordenen i den valgkamp, der reelt allerede er begyndt, hvilket kan være aldrig så legitimt, men det har den ulykkelige konsekvens, at der på ny skabes politisk blæst om folkeskolen i stedet for den ro, som regeringen hævder at ville skabe.

Det er i orden at få præciseret § 16 b, men ellers skal regeringen afvente den evaluering af folkeskolereformen, der er på vej, i stedet for igen at sende folkeskolen ned med stress.

Vil du have meninger direkte i din indbakke? Tilmeld dig gratis og få de seneste indlæg fra Jyllands-Postens debatsektion én gang i døgnet – klik her, sæt flueben og indtast din mailadresse. Følg også JP Debat på Twitter

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Kampen om skolen

Debat: Godt skoleudspil fra regeringen

Brian Degn Mårtensson
I stedet for den spøjse mellemvare får børnene således både mere undervisning og mere fri leg.
Forsiden lige nu
Om temaet

I 2014 trådte en ny folkeskolereform i kraft, og lærerne fik ændrede vilkår. Dette tema handler om nye tider i folkeskolen.

Tip til historier

Annonce
Redaktionen anbefaler
Mere
Annonce
Annonce
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her